СДП: Лајчак нас сврстао са Грузијом, Украјином и Молдавијом

СДП најоштрије осуђује изјаве извршног директора Европског сервиса за спољне послове Мирослава Лајчака, јер сматра да је његово довођење у питање европске перспективе БиХ и стављање њеног европског пута у контекст статуса Грузије, Украјине и Молдавије, потпуно супротно јавности познатој службеној политици ЕУ. У саопштењу СДП-а БиХ наводи се да је Лајчакова тврдња да је […]

понедељак, 24 октобра, 2011 / 23:07

СДП најоштрије осуђује изјаве извршног директора Европског сервиса за спољне послове Мирослава Лајчака, јер сматра да је његово довођење у питање европске перспективе БиХ и стављање њеног европског пута у контекст статуса Грузије, Украјине и Молдавије, потпуно супротно јавности познатој службеној политици ЕУ.

У саопштењу СДП-а БиХ наводи се да је Лајчакова тврдња да је ЕУ током посљедњих 12 мјесеци, јасно показала да има план, визију и стратегију за БиХ, у бруталној је супротности са његовим покушајем, како тврде у СДП-у "киднаповања спољне политике према БиХ", стављаући је у контекст Грузије, Украјине и Молдавије.

"Његова тобожња очекивања од партнера у БиХ да раде `прије свега за државу БиХ` била би добродошла да нису у колизији са његовим ангажманом у нашој држави. На крају, позивамо све релеванте челнике међународне заједнице да нам, након овако непримјереног иступа, јасно кажу уколико се ради о промјени политике тако што се БиХ нуди `грузијска европска перспектива`", наводи се између осталог у саопштењу СДП-а.

Извршни директор Европског сервиса за спољне послове Мирослав Лајчак изјавио је да коначна одговорност за будућност БиХ лежи на домаћим политичарима, који морају да раде свој посао, а не на међународној заједници, "која је јасно показала да има план, визију и стратегију за БиХ".

"Велика је ствар да је ЕУ одлучила да ће БиХ бити њена чланица. Ми радимо свој дио посла да би до тога дошло, а наравно, очекујемо од наших партнера у БиХ да исто тако раде, да се сви боре, прије свега, за државу БиХ. Све остало долази послије тога. Не прије тога", истакао је Лајчак.

Лајчак сматра да извјештај Европске комисије о напретку БиХ констатује оно што је очигледно – да је у прошлој години направљен минималан напредак.