Сбербанк: Циљ је продати Фортенову (преименовани Агрокор) у идуће двије године

Циљ Сбербанка је да подигне вриједност компаније и изађе из ње без губитака у идуће двије године, најавио је предсједник Управе Сбербанка Херман Греф, говорећи о плановима с Фортенова групом, преносе руски медији.

понедељак, 7 јуна, 2021 / 21:55

Греф је о томе говорио на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Аналитичари су већ раније нагађали да руске банке засигурно не желе да буду дугорочни власници Фортенова групе већ да ће покушати да пронађу стратешког инвеститора.

Сбербанк је с ангажованих 1,1 милијарди евра био највећи повјерилац Агрокора, а данас држи 44 одсто Фортенова групе, настале у априлу 2019. године примјеном нагодбе Агрокорових повјерилаца. Недавно је група оперативно интегрисала словенски трговачки ланац Меркатор.

Средином марта дионичари Фортенове на скупштини власника депозитарних потврда изгласали све одлуке које се односе на пренос Меркатора на Фортенова групу. Дионичари су тада одлучили и о замјени дионица које Сбербанк има у Меркатору за удјеле у Фортенова групи.

Тада је Фортенова група добила и одобрење за проширење постојећег финансијског аранжмана с ХПС Партнерс и ВТБ банком у износу до највише 390 милиона евра, а које ће Фортенова користити за кредитирање Меркатора "у сврху рефинансирања Меркаторовог дуга према банкама”.