Агрокор ће ипак помоћи руски кредитори

Руска банка ВТБ, један од највећих кредитора Агрокора, можда ће ипак учествовати у новом кредитирању посрнулог концерна, сазнаје Ројтерс

среда, 5 јула, 2017 / 09:34

То значи да су се Руси "подијелили" по питању финансирања Агрокора јер је Сбербанк, који је раније тој фирми посудио више од милијарду евра у више наврата, прилично оштро критиковао рол ап модел финансирања, те га је чак покушао судски оспорити на Трговачком суду у Загребу.

Сбербанк је раније у резервације бацио пола милијарде евра, што сигнализира да се припрема за већи отпис дуга Агрокора. У ВТБ-у вјероватно калкулишу како је боље дати нешто свјежег новца да би им у први ред наплате потраживања дошли и старији кредити.

Протеклог мјесеца Анте Рамљак је објавио да је осигурао ново кредитирање по рол ап моделу у износу од 530 милиона евра.

У ВТБ-у за Реутерс нису открили колико су новца спремни дати, но рекли су да не планирају продавати потраживања у Агрокору.

У Сбербанци нису жељели коментарисати потез ВТБ-а. Нови и, како је рекао повјереник Рамљак, последњи кредит Агрокору биће осигуран од иматеља обвезница које заступа амерички фонд Кнајтед Капитал Менаџмент.

Дио финансирања на домаћем тржишту аранжираће Загребачка банка, а кредит је одобрен на 15 мјесеци уз камату од четири одсто или 3,8 одсто, ако ће се вратити једнократно и у готовини.

Добављачи ће од овог новца добити 150 милиона еура. Према леx Агрокору, овај кредит ће имати статус најстарије тражбине. Највећи дио искористиће се за предстојећу туристичку сезону и редовно пословање свих компанија.

(Т портал)