Мајкрософт избјегао да плати порез на 258 милијарди добити преко Ирске

Ћерка компанија Мајкрософта, фирма "Мајкрософт Раунд Ајленд 1" која послује у Ирској, платила је нула долара пореза на око 315 милијарди долара добити (258 милијарди еура), преноси Гардијан. Фирма је као порески обвезник регистрована на Британским Бермудским острвима, а међу запосленима има само директора.

понедељак, јун 7, 2021 / 21:45

Банкар.ме 8х//кееп унреад//хиде

Компанија Мајкрософт Раунд Ајланд 1 је 2020. године остварила профит који представља скоро три четвртине цјелокупног ирског бруто домаћег производа (БДП). Ирски БДП прошле године је износио 437 милијарди долара (357 милијарди евра).

Мајкрософтова кћерка фирма, која наплаћује лиценце за коришћење заштићених софтвера, забиљежила је годишњу добит од 314,7 милијарди долара, до краја јуна прошле године. Тај износ био је већи за нешто мање од 10 милијарди долара од претходног, према подацима Ирског регистра компанија.

Вијест долази уочи састанка лидера земаља Г7 у граду Корнвол, који је планиран овог мјесеца и чији је циљ се постигне споразум о избјегавању плаћања пореза.

Мајкрософтова ћерка фирма налази се на адреси једне адвокатске канцеларије у центру Даблина. У њеној пореској изваји стоји да јој се не обрачунава порез на добит, јер је регистрована на Бермудским острвима.

Компанија је Мајкрософтовој корпорацији током прошле године исплатила дивиденду од 24,5 милијарди, након чега је услиједила и исплата додатне дивиденде од 30,5 милијарди долара.

Овим проблемом, због избјегавања плаћања пореза који би можда требао да се плати у Сједињеним Државама или у некој другој земљи, бавио се дуже времена и Амерички сенат.

Према наводима из једне од истрага Мајкрософт је још деведесетих година прошлог вијека почео да успоставља сложену мрежу повезаних страних компанија како би проширио продају и плаћао мањи порез.

"Мајкрософт послује и улаже у Ирску више од 35 година, њен смо дугогодишњи порески обвезник, запошљавамо и доприносимо њеној економији. У потпуности се придржавамо свих локалних закона и прописа у земљама у којима послујемо”, наводе представници Мајкрософта, преноси Новаекономија.рс.

Гигантске америчке технолошке из САД, такозвана Силицијумска шесторка Мајкрософт, Амазон, Фејсбук, Алфабет (власник Гугла), Нетфликс и Епл оптужене су да су током прошле деценије платиле 96 милијарди долара мање пореза.Оставите одговор