Обратити пажњу на заставе: Српска и Румунија

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, примио је данас у Бањој Луци у наступну посјету новоименованог амбасадора Румуније у БиХ Антона Пакурецуа. Ова протоколарна вијест не би била толико занимљива, да не подиже притисак онима који добијају нападе хистерије на призор неке државе са столицом у УН (која при том не признаје Косово*) у друштву са нашом, а без присуства од ОХР наметнуте жуто-плаве крпе.

понедељак, 7 јуна, 2021 / 16:08

На састанку је разговарано о даљем развијању билатералних односа, те могућностима унапређења сарадње између Републике Српске и Румуније.

Предсједник Владе Радован Вишковић и амбасадор Антон Пакурецу указали су да постоји велики простор за унапређење сарадње у свим областима, посебно када је ријеч о економској и привредној сарадњи, те унапређењу спољнотрговинске размјене.

Саговорници су се сагласили да је у наредном периоду потребно радити на повезивању привредника из Републике Српске и Румуније, посредством привредних комора, као и на организацији заједничког бизнис форума у Бањалуци.

На данашњем састанку указано је и на потребу јачања сарадње у области културе и образовања, те стварања јачих веза између универзитета и академских заједница из Републике Српске и Румуније.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и амабасадор Антон Пакурету разговарали су и о процесу ЕУ интеграција и истакли потребу да Румунија подијели своја искуства из процеса придруживања Европској унији са Републиком Српском и БиХ.