Савјет безбједности осудио масакр у Сирији

Савјет безбједности Уједињених нација издао је, након ванредне сједнице, саопштење у коме је поновио свој ранији позив за престанак насиља у Сирији, затраживши да се казне одговорни за масакр у граду Хула. Према наводима агенције Ројтерс, Савјет безбједности УН је једногласно синоћ осудио трупе сиријске владе због коришћења тешког наоружања у нападу на град Хула, […]

понедељак, 28 маја, 2012 / 08:26

Савјет безбједности Уједињених нација издао је, након ванредне сједнице, саопштење у коме је поновио свој ранији позив за престанак насиља у Сирији, затраживши да се казне одговорни за масакр у граду Хула.

Према наводима агенције Ројтерс, Савјет безбједности УН је једногласно синоћ осудио трупе сиријске владе због коришћења тешког наоружања у нападу на град Хула, гдје је у последњим нападима настрадало најмање 108 људи, међу којима има и дјеце.

Савјет такође осуђују и убиства цивила који су устријељени из непосредне близине и оних који су настрадали од Физичког насиља , наводи се у саопштењу које је након трочасовног састанка прочитао замјеник амбасадора Азербејџана Tофиг Мусајев, чија земља предсједава Савјетом безбједности.

Генерал Роберт Муд, који предводи посматрачку мисију УН у Сирији обратио се претходно Савјету безбједности путем видеолинком из Дамаска, рекавши да је највише жртава у граду Хула страдало од "шрапнела" и од ватреног оружја, за шта су западне силе оптужиле снаге лојалне сиријском лидеру Башару ал Асаду.

Tаквом ставу се супротставио замјеник руског амбасадора у УН Александер Панкин, рекавши да има основа да се вјерује да је већина убијених ликвидирана из непосредне близине, тако што су преклани ножевима, што је у супротности са извјештајем генерала Муда.

Не можете имати једну или две куће уништене и 500 људи који су повријеђени од шрапнела. Tреба да утврдимо да ли су умијешане сиријске власти, прије него што се о нечему договоримо, казао је Панкин новинарима у УН.

Савјет безбједности УН је на сједници одржаној синоћ потврдио своју приврженост суверенитету, независност и територијалном интегритету Сирије, наведено је у саопштењу.

Сиријска влада је демантовала учешће својих трупа у масакру у граду Хула, рекавши да иза њега стоје терористи и да они који су учествовали у томе морају да одговорају пред лицем правде. Влада у Дамаску је образовала посебну комисију која ће истражити цијели случај.

У Сирији је погинуло више од 13.000 људи од марта прошле године, када су почели антирежимски протести, а насиље у земљи не јењава упркос споразуму о прекиду ватре од 12. априла донетом уз посредовање изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана.0 КОМЕНТАРА