Ханекеова Љубав освојила Кански фестивал

Аустријски редитељ Михаел Ханеке добитник је Златне палме на 65. филмском фестивалу у Кану за филм Љубав. Овај филм је прича о љубави два професора музике у пензији и њиховом неизбјежном ходу ка смрти, о супружнику који његује своју супругу која је доживјела мождани удар. Њега глуми Жан-Луј Трентињан (85) а њу Емануела Рива (85) […]

понедељак, 28 маја, 2012 / 08:30

Аустријски редитељ Михаел Ханеке добитник је Златне палме на 65. филмском фестивалу у Кану за филм Љубав.

Овај филм је прича о љубави два професора музике у пензији и њиховом неизбјежном ходу ка смрти, о супружнику који његује своју супругу која је доживјела мождани удар.

Њега глуми Жан-Луј Трентињан (85) а њу Емануела Рива (85) који су се заједно са Ханекеом попели на сцену да приме награде.

Ово је друга Златна палма Ханекеа, а прву је добио прије три године за филм "Бијела трака". На тај начин придружио се америчком режисеру Френсис Форд Кополи, Емиру Кустурици, Данцу Билу Аугусту, Јапанцу Шохеи Имамури и белгијској браћи Жан-Пјер и Лик Дарден, који сви имају по двије златне палме.

У званичној конкуренцији филмског фестивала била су 22 филма а фестивал је трајао 12 дана.

Жири 65. Филмског фестивала у Кану који се завршава вечерас додијелио је награду за најбољу режију Мексиканцу Карлосу Рејгадасу за породичну драму "После мрака светлост".

Награда за најбољу мушку улогу припала је Данцу Мадс Микелсену за улогу у психолошком трилеру "Потјера".

Двије румунске глумице дијеле награду за најбољу женску улогу за улогу најбољих пријатељица у филму "Иза брда" Кристијана Мунгиуа – Космина Стратан и Кристина Флутур.

Овом филму је додељена и награда за најбољи сценарио.

Мићаел Ханеке је добио Златну палму по други пут за филм о љубави и смрти "Амоур" (Љубав).

Гран при жирија отишао је Италијану Матеу Гаронеу за трагикомедију "Стварност", а комедија Кена Лоуча "Енџелс’ Шер" добила је награду жирија.

Осмочалним жиријем предсједава Италијан Нани Морети.