Савановић: Штета од штрајка већ 1,4 милиона КМ

Штрајкачки одбор Синдиката предузећа "Жељезнице Републике Српске" мора што прије прекинути потпуну обуставу рада, јер је она незаконита, а компанија због тога већ трпи штету од 1,4 милиона КМ, изјавио је генерални директор "Жељезница" Драган Савановић. Савановић је рекао да се радници морају вратити у минималан процес рада да би могли да буду изложени приједлози […]

четвртак, 9 јуна, 2011 / 09:24

Штрајкачки одбор Синдиката предузећа "Жељезнице Републике Српске" мора што прије прекинути потпуну обуставу рада, јер је она незаконита, а компанија због тога већ трпи штету од 1,4 милиона КМ, изјавио је генерални директор "Жељезница" Драган Савановић.

Савановић је рекао да се радници морају вратити у минималан процес рада да би могли да буду изложени приједлози за излазак из кризе о којима је јуче упознат предсједник Штрајкачког одбора.

"Искрено се надам да ће Штрајкачки одбор бити свјестан грешака које чини и штета које су проузроковане за четири дана штрајка, а да и не говорим о индиректним штетама које нас могу задесити ако нас уговорне стране туже", изјавио је Савановић за Радио-телевизију РС.

Он је додао да је Инспекција данас наложила Штрајкачком одбору да одмах прекине потпуну обуставу и да се врати на минимални процес рада који је утврдила Влада РС.

"Према завршном рачуну за 2010. годину, који још није усвојен, `Жељезнице` су у губитку већем од 20 милиона КМ, радницима се дугује 21 милион, добављачима 23 милиона, акумулативни губитак је већи од 167 милиона КМ, док је вриједност капитала 240 милиона КМ", навео је Савановић.

Према његовим ријечима, плански губитак за ову годину износи 28 милиона КМ, а за идућу више од 30, и ако се настави овако "Жељезнице" ће за три године остати без капитала.

Он је рекао да је у протеклих годину дана владао немар у предузећу и да се није добро управљало, наводећи да је Министарство индустрије, енергетике и рударства ослободило ЖРС 25 фенинга путарине, што Сектор за јавне набавке предузећа није користио.

"Имали смо и велике губитке на вагонима који су увезени и плаћају се кредитно, а још се не користе, на које имамо 250.000 КМ камата на ПДВ", навео је Савановић.

Око хиљаду радника ЖРС јуче је потпуно обуставило рад. Представници синдиката овог предузећа дан раније су најавили да ће свих шест синдиката ступити у генерални штрајк ако управа предузећа до тада не повуче дисциплинске пријаве покренуте против појединих жељезничара.0 КОМЕНТАРА

  1. режимски лист НН извјештава „почео штрајк жељезничара, грађани су огорчени“ па јбт. режимлије, на кога су то грађани огорчени? на штрајкаче који би требало да раде без плате? или на додикову власт која је узрочник ове метастазе друштва!?

  2. e, moj savanoviću!
    ti sam si opljačkao nas i rs barem za dva-tri puta toliko.
    uzurpirao si magazin željeznice i koristiš ga bez ikakve naknade od rata, i u ratu.
    A, Soko, poslovni prostor u centru grada, isto vlasništvo željeznice, a ti ga izdaješ.Željeznica je za dotični prostor platila ogromne pare za struju,a ati sabiraš lovu u svoj džep.
    A, to je samo sitnica.Sram te bilo, i onoga koji te je doveo na to mjesto.Jadni li smo mi sa takvima.