Два мјесеца од афере "прислушкивање"

Ниједна институција у БиХ није појаснила јавности ко је одговоран и због чега су прислушкивани телефонски разговори више од 5 000 грађана, иако су од афере прошла скоро два мјесеца, пишу данашње "Независне новине". Упозорења стручњака да у БиХ постоји паралелан систем надзора, да Обавјештајно-безбједносна агенција и Државна агенција за истраге и заштиту јесу ван […]

четвртак, јун 9, 2011 / 09:16

Ниједна институција у БиХ није појаснила јавности ко је одговоран и због чега су прислушкивани телефонски разговори више од 5 000 грађана, иако су од афере прошла скоро два мјесеца, пишу данашње "Независне новине".

Упозорења стручњака да у БиХ постоји паралелан систем надзора, да Обавјештајно-безбједносна агенција и Државна агенција за истраге и заштиту јесу ван институционалне контроле, те да су постале отуђени центар моћи у који су инволвиране криминалне структуре, очигледно нису довољна да власт реагује, ни да Тужилаштво БиХ истражи случај и процесуира одговорне.

Одговарајући на питање докле се стигло са истрагом, портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић кратко је рекао "радимо", додајући да ће евентуалне информације бити саопштене јавности "када буде дошло вријеме". Он, међутим, није имао ниједну конкретну информацију.

Стручњак за безбједносно-оперативне послове Предраг Ћеранић истиче да се оно што би у демократским земљама био скандал, који би сигурно завршио и оставком челних људи структура безбједности, код нас прима и схвата као нешто нормално.

"Независне новине" разоткриле су 12. априла аферу "прислушкивање" и објавиле више од 5 000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале ОБА и Сипа. Надлежни су убрзо потом најавили акцију, међутим до данас се ништа није десило нити је ко преузео одговорност.

Ове двије безбједносне агенције прислушкивање су често вршиле без налога суда, што је обавезно према Закону о ОБА и Закону о кривичном поступку.Оставите одговор