Шаровић не одбацује сарадњу: Јединство је прејака ријеч због искуства са СНСД

Функционер СДС, Мирко Шаровић, изјавио је да је опрезан када је ријеч о позиву новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на јединство српских странака у институцијама БиХ, али да би сарадња била у интересу Републике Српске.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 10:04

"Јединство је превише јака ријеч и не бих рекао да је најадекватнији термин, али бих, прије свега, рекао заједничка сарадња у интересу Српске. То би било везивно ткиво за разговоре – и са странкама које су нам блиске, као што су оне унутар СзП, али и онима са којима имамо разлика о неким фундаменталним питањима", рекао је Шаровић.

Шаровић, који је будући посланик у парламенту БиХ, каже да је опрезан у погледу овог позива, с обзиром на "лоше искуство са СНСД-ом 2013. године у Сарајеву", али да не би било паметно унапријед одбијати разговор.

"Сви носимо то искуство од претпрошлог мандата из 2012/2013 године, као и овог посљедњег и сабирамо добре и лоше ствари, при чему свака од странака то гледа и оцјењује на свој начин. Такви позиви увијек долазе са врха и мислим да не би било паметно да се унапријед одбија разговор, иако су јазови између нас заиста дубоки и не знамо да ли су премостиви", рекао је Шаровић рекао је за "Еуроблиц".

Он истиче да није од оних који би унапријед затварали врата за разговор када је ријеч о Републици Српској.

Шаровић је истакао да је за СДС важно да направи заједничку процјену у интересу странке, али и у интересу Републике Српске.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да је досадашња подијељеност два политичка блока у Сарајеву само наносила штету Републици Српској, а то је посебно било видљиво у протекле четири године.

"Раније су све странке у Сарајеву поштовале оно што је став Владе Српске и то је било обавезујуће за све нас. Били смо затечени ситуацијом која се догодила овај пут – да смо практично заступали потпуно различите ставове. СзП је јавно рекао да ставови Владе Српске њих уопште не обавезују", рекла је Мајкићева.

Она је додала да је због тога много ствари било лоше урађено и да је питање колико ће времена требати да се то поправи.

"Очекујем да ће надвладати крило СДС-а које сматра да треба појачати националну компоненту у заступању интереса Републике Српске, да ће наћи неко рјешење и разговарати о приједлогу предсједника Додика. Дубоко у то вјерујем и жељела бих да буде тако, да Срби у парламенту БиХ због своје подијељености не буду предмет подсмијеха Бошњака и Хрвата", поручила је Мајкићева.1 КОМЕНТАР

 1. Послије сваких избора иде и постизборна комбинаторика, странке анализирају, шта чинити, ко, гдје, са ким, кога уцјенити и кога ухљебити, има ли мене ту, и већ иду неки разговори, договори, подметања, и разна домунђавања.

  Ту имамо и политичке дернеке на Тргу Крајине, како је било и очекивати, (неки) лидери опозиције су кренули да хушкају руљу, позвали на улицу и да не признају изборну крађу (крађа, крађа, него шта), не гине нам „дешавање народа“, уз мало немилих сцена гратис.

  Ови што хушкају су добили и инструкције од ипак озбиљнијих играча који воде ову игру, па је вило јадно видјети како олош из ове групе РеТард исправља политичаре који су се задесили на том дернеку или како корисни идиот суфлира полиричару „обећајте народу још нешто“, позваше Вукоту, новог корисног идиота у овој причи, да га на Тргу Крајине устоличе за предсједника, а изгелда да ће промијенити и мото, умјесто правда за Давида, биће правда за Вукоту, значи од сада ПзВ.
  Који се опет уживио у свој улози, подилази руљи, пуно страсних порука како нема разговора са режимом, са диктатором, тим злоћом који дијели српски народ, умислио је да је неки фактор, међутим само је корисни идиот, и реално, само се бламира.

  Но, видимо у тексту, у најјачој опозициониј странци дувају и другачији вјетрови, углавном мудро ћуте, а искочио је Шаровић и поручио „ето јесу нас зајебали, али не бих искључио неку сарадњу“.
  Да ли је зрно разума, мало личног интереса, да ли су се у СДС-у формирала два блока, показаће вријеме, а очекивати је и превирања, ту су свакојаки расплети могући.

  Што се тиче новог корисног идиота, Вукоте, он је могао искористити одличан лични резултат на изборима и профитирати из ове приче.
  Али ирационалним кмечањем и задњим потезима када је допустио да буде играчка у рукама сплеткароша и инструисане руље, срозао се.
  Можда мисли да ће га заиста крунисати (и то Давор лично) на тргу за предсједника (нечега), но можда му треба поновити реченицу из једне популарне серије; „ако мислиш да ова прича има срећан крај, ниси пажљиво пратио“.