Сарајевски доживљај културне баштине: Руши јаране, српско је

Новоименована Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине укинула је ранији статус националног споменика за остатке Ташлихана у Сарајеву.

петак, 28 јула, 2017 / 17:25

Поништењем одлуке старог сазива комисије омогућена је градња на том мјесту, које се налази у непосредној близини хотела Европа.

Земљиште у самом језгру Сарајева изузетно је атрактивно и скупо, а покушај комецијализације тог простора, који се налази између хотела Европа и Безистана, договорен између власника хотела и Исламске заједнице, никада није проведен због статуса остатака Ташлихана.

Дио сарајевских медија и странака реаговао је на ову одлуку и траже промјену, те враћање тог културно историјског блага грађанима.

Међутим, осим сарајевских грађанских партија, глас би требала подићи и јавност у Републици Српској. Иако је ријеч ташлихан упадљив турцизам (камени хан) ово мјесто је изузетно битно за историју Срба на овим просторима. Ташлихан је био трговачка четврт у коме су значајну улогу чинили Срби.

Ташлихан је трећи по реду хан изграђен у Сарајеву, у периоду од 1540. до 1543. године. Био је најизразитији трговачки хан, наслоњен на безистан – данашњим говором тржни центар, дуг 106,5м у којем је било смјештено 52 дућана.

У пожару од 1697. године, обе грађевине су готово до темеља уништене.

У том периоду, у другој половини 17. вијека у Сарајево из Тузле долази Петар Јефтановић. Он је један од Срба који се бави трговином у Ташлихану, али и ради на корист свог народа. Његова породица генерацијама је оставила дубок траг у историји сарајевских Срба.

Историчари пишу да се на том мјесту стварао слој муслиманских и православних сарајевских трговаца, и сви ће они добити назив ― ташлиханци, али он ће се касније задржати само за православне трговце. За њих се говорило да су водили "ону посебну Ташлиханску политику у чаршији и читавом граду."

Б. Златар у својој књизи "Златни период Сарајева" пише: "Значај Ташлихана је трајао номинално и симболички кроз аустроугарски и период Краљевине. Он је представљао у почетку стварну, а послије и подразумјевајућу промоцију српске чаршије".

Пожар из 1879. године тешко је оштетио Ташлихан и учинио га неупотребљивим, а у пожару су оштећени или нестали многи пословни и стамбени објекти које су имали богате православне породице из Сарајева.

Прошло је 26 година од тада и у часопису Босанска вила из 1904. Срби се могу похвалити да оно што су изгубили "било у ужасном пожару, било туђинском навалом и конкуренцијом… то нам се сада враћа. Враћа се и трговина, а некадашње језгро српске трговине, а садашња Франц Јосифова улица, добива све љепши изглед, јер се и ту отвара једна по једна српска трговачка радња"…

Већ крајем 1882. ниче уз рушевине ташлихана савремена грађевина првог сарајевског хотела, названог Европа. Градио га је ташлиханац Глигорије Јефтановић, и био је симбол модернизације града, али и представљао моћ и углед сарајевске српске чаршије.

Нажалост, национализацијом хотела полако се стварају услови за брисање његове српске историје, а слично се наставља идејом да се на простору гдје се налазе остаци ташлихана направе неки други садржаји комерцијалног типа.3 КОМЕНТАРА

 1. Џасмине,

  објасни раји шта се то догађало па је припадност бошњачком народу у Другом свјетском рату значило заштиту од фашиста?

  “BiH je jedina evropska država u kojoj je spriječen genocid nad Romima zahvaljujući odlučnoj akciji bošnjačkih uglednika koji su formirali odbor za spas Roma te donijeli rezoluciji kojom su Rome proglasili sastavnim dijelom bošnjačkog naroda. Na ovaj način Bošnjaci su zaštitili Rome od rasističkih zakona.“

  “http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-sarajevu-obiljezen-dan-sjecanja-na-genocid-nad-romima-u-drugom-svjetskom-ratu/170802041

  Још једна од лажи из сарајстанске “антифашистичке“ кухиње.

  Нити је тада БиХ била држава, нити су се БХ-муслимани изјашњавали као Бошњаци, нити су Роми избјегли геноцид.