Поранио Дан еколошког дуга: Људи троше више него што Земља може дати

Дан еколошког дуга ове године долази већ 2. августа, најраније откако се врше мјерења, саопштила је Свјетска организација за заштиту природе.

петак, јул 28, 2017 / 16:16

Дан еколошког дуга означава датум када годишња потражња човјечанства према природи премашује оно што Земља може да регенерише у тој години.

Тај датум се помјерио са краја септембра (мјерења из 1997. године) на 2. август ове године и стигао најраније откако је свијет први пут ушао у еколошки дуг почетком 1970-их. То значи да човјечанство тренутно користи ресурсе 1,7 пута брже него што се екосистеми регенеришу, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче и да на глобалном нивоу трошкови прекомјерног еколошког трошења постају све видљивији широм свијета, у виду нестајања шума, суша, оскудице воде, ерозије тла, губитка биолошке разноврсности и накупљања угљен-диоксида у атмосфери.

Према извјештају Свјетске организације за заштиту околине о стању планете, објављеном у октобру прошле године, све земље у региону живе изнад својих природних капацитета. То доказују и подаци ГФН-а о еколошком отиску, мјерени у глобалним хектарима (гхе) што је јединица за мјерење људских захтјева према Земљи (еколошки отисак) и способности Земље да им удовољи (биокапацитет).

Свјетска организација у саопштењу наводи да би, на глобалном нивоу, помјерањем Дана еколошког дуга за 4,5 дана уназад, Земља до 2050. године могла да се врати у оквире биокапацитета једне планете.

(БЕТА)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *