Не можеш ни у свемир, ако се Американцима то не допада

САД су увеле нове санкције Ирану пошто је та земља лансирала у свемир ракету са сателитом.

субота, јул 29, 2017 / 10:38

Нове санкције су међутим усмјерене против иранског програма балистичких ракета и погађају шест филијала иранске Индустријске групе Шахид Хемат, коју је америчко Министарство финансија описало као „кључну“ за ирански програм балистичких ракета.

Нове америчке санкције уведене су дан пошто је Иран успјешно лансирао у свемир своју најнапреднију ракету „Симорг“ са сателитом, способну да понесе сателит тежак и до 250 килограма.

Упркос чињеници да је ирански пројектил понио у свемир сателит, САД тврде да је то лансирање једнако лансирању балистичке ракете, јер је тај тип ракете дугог домета дизајниран тако да може да понесе и нуклеарно оружје.Због тога је Стејт департмент саопштио да је лансирање нарушило дух нуклеарног споразума који је Иран склопио с великим силама 2015. године, као и резолуцију Савјета безбједности УН која позива Иран да не врши такве пробе.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф рекао је да се Иран понаша у складу с нуклеарним споразумом и одбацио наводе да Иран развија ракете које би могле да понесу нуклеарну бојеву главу.

Министар финансија САД Стивен Мнучин рекао је да су нове санкције дио одлучног супротстављања САД активностима Ирана на развоју балистичких пројектила, које укључују, како је рекао, и „провокативно свемирско лансирање“ које је Иран извео прије два дана.

„Ове санкције истичу дубоку забринутост САД због иранског континуираног развоја и тестирања балистичких ракета и другог провокативног понашања“, рекао је Мнучин.

Мнучин је рекао и да су побуњеници из јеменског покрета Хути највјероватније уз подршку Ирана извели ракетне нападе на америчког савезника Саудијску Арабију прошлог викенда.

САД дуго оптужују Техеран да доставља оружје Хутима, шиитским побуњеницима који контролишу дио Јемена, против којих ратује међународна коалиција предвођена Саудијском Арабијом, на страни тобоже легитгимне јеменске владе. Дакле све оно што САД годинама раде у Сирији и другим земљама свијета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *