Сарајево: Фејсбуковци нису изашли на улице

Присталице Фејсбук групе „Сви на улице“ нису се окупили данас, као што су најавили, на пробном митингу испред зграде заједничких институција БиХ на Марин двору у Сарајеву. На платоу испред зграде Парламентарне скупштине БиХ били су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), а из МУП-а Кантона Сарајево потврђено је да ниједна невладина организација […]

субота, март 5, 2011 / 12:44

Присталице Фејсбук групе „Сви на улице“ нису се окупили данас, као што су најавили, на пробном митингу испред зграде заједничких институција БиХ на Марин двору у Сарајеву.

На платоу испред зграде Парламентарне скупштине БиХ били су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), а из МУП-а Кантона Сарајево потврђено је да ниједна невладина организација није пријавила протесте у термину до 12.00 часова.

У позиву, који је објављен на друштвеној мрежи Фејсбук, за данас је било најављено пробно окупљање присталица групе "Сви на улице", док је централни протестни скуп најављен за 10. март.

Објављено је да имају више од 9 000 присталица и да сматрају да "народ треба да буде слободан и да му не требају диктатори".

У организацији Удружења "Образовање гради БиХ" данас би у 13.00 часова испред Амбасаде Аустрије у Сарајеву требало да буду одржани протести у знак подршке бившем генералу такозване Армије БиХ Јовану Дивјаку, који је ухапшен 3. марта на аеродрому у Бечу на основу Интерполове потјернице коју је расписала Србија због ратног злочина у Добровољачкој улици 1992. године.

Дивјак је оптужен за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када су у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42 припадника ЈНА, 73 рањена, док их је 215 заробљено.

Некадашњем генералу ЈНА, а потом и генералу такозване Армије БиХ аустријски суд одредио је јуче екстрадициони притвор од 14 дана.

Колону ЈНA у повлачењу у Добровољачкој напали су припадници "зелених беретки", које су биле у саставу Територијалне одбране, којом је командовао Хасан Ефендић, а његов замјеник био је Јово Дивјак. Територијална одбрана је била подређена тадашњем Предсједништву.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *