Лајчак: Нема разлога за одлагање почетка разговора

Све је спремно за почетак дијалога Београда и Приштине, у којем посредује Европска унија, и нема никаквог разлога за одлагање, изјавио је директор за Балкан, Русију и земље источног партнерства у ЕУ Мирослав Лајчак.  Лајчак у изјави коју је синоћ дао словачкој агенцији ТАСР ипак није навео када ће тачно разговори почети. Према Лајчаку, ЕУ […]

субота, март 5, 2011 / 12:56

Све је спремно за почетак дијалога Београда и Приштине, у којем посредује Европска унија, и нема никаквог разлога за одлагање, изјавио је директор за Балкан, Русију и земље источног партнерства у ЕУ Мирослав Лајчак.

 Лајчак у изјави коју је синоћ дао словачкој агенцији ТАСР ипак није навео када ће тачно разговори почети.

Према Лајчаку, ЕУ од разговора очекује успостављање комуникационог канала између Београда и Приштине и рjешење многих питања, на првом мjесту оних која се тичу свакодневног живота грађана.

„Систем приступа је да се треба усмjерити, на првом мjесту, на питања која директно утичу на живот људи и чијим би се рjешењем тај живот олакшао и побољшала атмосфера у региону, као и регионална привреда и комуникација”, рекао је Лајчак на конференцији ГЛОБСЕЦ, која се данас завршила у Братислави.

Када је рijеч о извjештајима о трговини људским органима на Косову и у Албанији и евентуалној умijешаности косовског премијера Хашима Тачија у ту трговину, Лајчак је нагласио да их ЕУ схвата веома озбиљно, али уз поштовање принципа невиности док се не докаже кривица.

„Мисија ЕУ на Косову, Еулекс, има наша овлашћења да веома озбиљно истражи те оптужбе, што она и чини”, рекао је Лајчак за словачку агенцију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *