Чеко: Све је мање негативних извјештаја

Главни ревизор Републике Српске Бошко Чеко оцијенио је да су финансијски извjештаји и ревизије из године у годину све бољи и да се смањују негативни, а повећавају позитивни извештаји. "Сад се показује да су из године у годину, када су у питању финансијски извjештаји и ревизије, све бољи и бољи и да се смањују негативни, […]

субота, март 5, 2011 / 11:46

Главни ревизор Републике Српске Бошко Чеко оцијенио је да су финансијски извjештаји и ревизије из године у годину све бољи и да се смањују негативни, а повећавају позитивни извештаји.

"Сад се показује да су из године у годину, када су у питању финансијски извjештаји и ревизије, све бољи и бољи и да се смањују негативни, а повећавају позитивни извjештаји. Очекујемо да се тај тренд настави. Ако неко упропаштава предузеће, ствара губитке и дефицит и то се мора ставити у корелацију, јер се морају поштовати закони и прописи ", рекао је Чеко за" Глас Српске ".

Он је нагласио да је његова служба тужиоцима доставила око 109 ревизорских извјештаја, а одговоре које су добијали односили су се на обустављање истраге, односно негацију да се ради о кривичном дјелу.

"Подносили смо и извјештаје о ревизији процеса приватизације у појединим случајевима, гдjе нам је речено да нема основа за покретање поступка. Од неких смо добили одговоре да се не ради о учињеном кривичном дјелу, иако смо ми сумњали на то. Све ово указује на то да чак и мањи прекршаји остају некажњени ", рекао је Чеко.

Коментаришући писмо предсjедникa Српске Милорада Додика упућено правосудним институцијама РС у којем је затражио одлучну борбу против организованог криминала и корупције у којој не смије бити повлашћених, Чеко је мишљења да до никаквих писама није требало да дође, јер су они морали да раде свој посао и све за шта су задужени.

"Када се објави писмо предсједника сви изјављују да је то добро и да ће тако да раде, као да до сада ништа нису радили. Било би интересантно да видимо шта ће сада конкретно да ураде по том питању ", рекао је Чеко.

На питање да ли је потребно измијенити одређене законске одредбе да би и ревизори могли да поднесу пријаве за уочене неправилности, Чеко је оцијенио да то није потребно, јер Главна служба има свој закон.

"Ревизија се не бави истрагама већ само утврђује чињенично стање, а они који су за то професионално едуковани морају се бавити истрагама. Зашто да ревизија покреће неке истраге, јер би у том случају требало да се спојимо са тужилаштвима. Закон је такав какав је, тако да не можемо нити подносити пријаве нити имамо законске основе да се тиме бавимо ", оцијенио је Чеко.Оставите одговор