Сарадња: Мићић изнајмио свој пословни простор РУГИП-у за 470 000 КМ!

Бијељински градоначелник и потпредсједник СДС-а Мићо Мићић, захваљујучи четворогодишњем уговору који је 2015. године склопио са Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), инкасираће око 470 000 КМ.

четвртак, јануар 11, 2018 / 15:24

Он је овој институцији издао свој пословни простор величине 469,31 квадратних метара по мјесечној цијени закупа од 9 603 КМ, што је дупло више од просјечне тржишне цијене рентирања у Бијељини, открива портал Капитал.

– Закуподавац и закупац сагласно утврђују цијену закупнине од 17 КМ по квадрату подрумског простора, што укупно износи 1 756,27 КМ за један мјесец и 22 КМ по квадрату за простор у приземљу што износи 7 847,18 КМ, што укупно за комплетан пословни простор износи 9 603 КМ. Висина закупнине може се мијењати уз обострану сагласност – стоји у уговору потписаном 5. августа 2015. године, који је у посједу Цапитал-а.

Подрумски простор (103,31 м2) и приземље (366 м2) у Улици Душана Барањина, иначе другој градској зони, РУГИП тако плаћа нереално високо.

У бијељинским агенцијама за некретнине једногласно кажу да је тржишна цијена оваквог простора за око 4 000 КМ нижа.

– Ријеч је о другој градској зони. Конкретно у овој улици издавали смо 20 квадратних метара по цијени од 200 КМ. Дешавало се чак да власник ни по овој цијени не може да изда простор па онда 40 квадратних метара буде издато по истој овој цијени. Локација није атрактивна. Ипак, толики простор тешко је наћи на простору Бијељине па је рачуница јасна – кажу у једној бијељинској агенцији за некретнине.

Док градоначеник приватно убире позамашан приход, град Бијељина на располагању има десет пословних простора који стоје празни.

Оптужујући портал Капитал да је некоректан и да објавом ове информације „од њега прави лопова“, Мићић је дрско покушао да оправда стотине хиљада марака уносан уговор са институцијом Републике Српске у којој је СДС званично у опозицији.

– Стварно нисте коректни. РУГИП-у је ту раније узео простор од некога, а мој пословни простор налази се до тог. Мојих је само 166 квадрата. Општински простори су свима на располагању на лицитацији. Какве везе има општински простор и мој приватни? Читаву зграду дали РУГИП-у џаба. Какво је то тако безобразно питање, да мијешате општински и приватни простор. Ако хоћете да будете коректни, провјерите све. Покушавате од мене да направите лопова – казао је и спустио слушалицу.

У уговору, истина, као још два власника овог простора наведени су Миле и Пантелија Мићић.

Бијељина у власништву има 80 простора до 227 квадрата

Неколико дана прије разговора са градоначелником, од бијељинске Градске управе су службено затражене и добијене информације да град у власништву има 80 пословних простора. Квадратура се креће се од, како су навели, осам до 227 квадратних метара.

– Тренутно град Бијељина има 70 активних уговора о закупу пословних простора. Постоје два начина давања у закуп пословних простора – путем јавног надметања и давањем пословних простора на корисћење без накнаде. Када је у питању давање пословних простора на коришћење без накнаде, томе претходи захјев странке за закључење уговора о коришћењу одређеног пословног простора без накнаде, затим одлука скупштине Града Бијељина. То су обично хуманитарна удружења која дјелују на подручју града – наводе из Градске управе у писаном одговору.

РУГИП годишње на закупе даје више од пола милиона КМ

РУГИП свакако није хуманитарна организација, а очигледно је галантан када је у питању плаћање простора које користе службеници. Завршни финансијски извјештај за 2017. годину још није завршен, али се зна да је само у 2016. на закупе пословних простора потрошено 591 640 КМ. Ова цифра је, како кажу, драстично смањена у односу на 2015. годину када је за исте намјене потрошено око 709 000 КМ.

Иако нису навели с ким су потписали уговор, по квадратури и цијени закупа, а на основу података из уговора, јасно је да се ради о приватном простору бијељинског градоначелника.

– Закуп простора се, између осталог, плаћа за потребе подручних јединица Управе за редовне послове, али и привремене, који се односе на реализацију пројеката дигиталног архива и регистрацију некретнина у РС и то у Бијељини (469,31 м2 по цијени 9 603,45 КМ), Челинац (160 м2 по цијени 1 600 КМ), Лакташи (370,86 м2 по цијени 9 979,84 КМ), Котор Варош (200 м2 по цијени 4 000 КМ), Лопаре (153 м2 по цијени 1 219,90 КМ), Пале (375м2 по цијени 4 891,77КМ), Рогатица (89,40 м2 по цијени 1 072,80 КМ) – наводе у РУГИП-у.

Монополски однос власника великих пословни простора признају и у РУГИП-у наводећи да цијене које плаћају зависе од понуде на тржишту, али и процјене судских вјештака који који процјењују да ли одређени простор одговара потребама РУГИП-а.

– У неким општинама и градовима више пута безуспјешно је објављиван јавни позив за куповину пословних простора како би се трајно обезбиједили адекватни услови за рад – истичу у овој институцији.

Галантност није наишла на осуде, па се у Геодетској управи хвале да им “Главна служба за ревизију јавног сектора РС сваке године разматра закуп и куповину просторија за потребе РУГИП-а и до сада у својим извјештајима није имала замјерке на исте”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *