Шкотска забрањује штапиће за уши

Шкотска Влада планира да забрани производњу и продају штапића за уши, а вјерује се да ће ова мјера преполовити загађење пластиком.

четвртак, јануар 11, 2018 / 15:30

– Забрана пластичних штапића са памуком за уши биће јасан знак наше амбиције да се посветимо питању пластике у мору и показује даље вођство по том питању – рекла је Розана Канингем из шкотског Министарства за околину.

Она је рекла да, упркос различитим кампањама, људи и даље бацају ђубре у тоалету и да се томе мора стати у крај, пише лист "Гардијан”.

– Шкотски систем канализације прикупља и третира око 945 милиона литара отпадних вода сваког дана. Ти системи нису осмишљени да уклањају пластичне предмете као што су штапићи, који могу да убију морске животиње и птице које их прогутају – рекла је она.

Овај потез, којим ће Шкотска бити прва у Британији која ће потпуно да забрани овај производ, услиједио је након забринутости због броја штапића које море избаци на обалу након што су бачени у тоалет.

Иако су велики малопродајни ланци пребацили производњу на био-разградиве штапиће са врхом од папира, увозни пластични артикли и даље су у продаји у мањим продавницама.

Ричард Диксон, директор "Пријатеља земље Шкотске”, рекао је да је ова предложена забрана одлична вијест за заштиту човјекове околине и природе.

– Штапићи за уши су видљив знак наших навика бацања смећа које се касније појављује на плажама широм свијета. Произвођачи и супермаркети већ су кренули у правом смјеру, али само ова мјера гарантоваће да ће Шкотска укинути свој допринос загађењу мора – рекао је он.Оставите одговор