Српска се не одриче ОСБиХ, догодине морају бити на паради

Наредне године припадници Оружаних снага (ОС) БиХ, који баштине традиције Војске Републике Српске (РС), морају бити присутни на обиљежавању Дана Републике.

четвртак, јануар 11, 2018 / 15:08

Поручио је Милорад Додик, предсједник РС, који је присуствовао Божићном пријему команде 6. пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ у касарни “Козара”.

– Република Српска није оспоравала Закон о Оружаним снагама БиХ, али је недопустиво да о дијелу, гдје ви баштините традицију Војске Републике Српске, буде питан било који бирократа и административац у Министарству одбране БиХ, па и сам министар. То би требало да буде искључива надлежност српског члана Предсједништва БиХ и онда не бисмо имали проблема – нагласио је Додик у обраћању на божићном пријему.

Он је замолио све који одлучују да ово питање буде ријешено.

– Не можемо прихватити да било који бирократа одређује шта је баштињење традиције Војске Републике Српске. Војска Републике Српске и оно што ви имате припада нама и хоћемо да са овим управљамо на најбољи начин – поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да би припадници Оружаних снага БиХ наредне године требало да учествују у обиљежавању 9. јануара – Дана Републике.

Он је нагласио да је Војска Републике Српске извојевала побједу у одбрамбено-отаџбинском рату и донијела слободу српском народу.

Додик је рекао да је Божић празник мира, и да сви треба да буду опредијељени за мир и окренути будућности.

Божићном пријему, чији је домаћин замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, присуствује и предсједник Владе РС Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те многи други званичници.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *