САНУ: Турковићевој се привиђају нови Протоколи Сионских мудраца

Извршни одбор Српске академије наука и уметности /САНУ/ демантовао је постојање било каквог "меморандума два" који се поводом 30 година од почетка рата у Сарајеву помиње у писму које је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила свјетским званичницима, наводећи да је то свјесна и испланирана лаж без задршке.

четвртак, 7 априла, 2022 / 11:28

Поручено је да се Извршни одбор САНУ други пут у неколико мјесеци сусреће са гротескним лажима и патолошким конструкцијама које немају никакве основе у дјеловању САНУ.

Из Академије категорички тврде да меморандум два не постоји, да је ријеч о лажи без задршке, свјесној и испланираној, као и да је "болесно цитирати нешто што не постоји, ако се имају у виду посљедице таквог поступања".

"Ниво зла у тексту госпође Турковић наводи на стид који ће вероватно осетити свака нормална особа", додаје се даље и поставља питање чије ставове Турковићева износи и да ли се на лажи, оптужбама и манипулацијама може остварити јединство.

Из САНУ су нагласили да је "проста истина да меморандуми САНУ два, три и тако унедоглед – не постоје". те да креатори обмана користе јефтине трикове попут оне да "хиљаду пута изговорена лаж /постаје истина/ и цитирање апсолутно исконструисаних текстова", који "треба да створе утисак документарности".

"Само што је господин Денис Звиздић пре неколико месеци цитирао седам таквих инструкција, а госпођа Турковић овом приликом само једну", указано је из САНУ.

Наведено је да саслужитељи чудовишта историје као да се нису заситили крви и меса жртава без обзира на њихов етнички предзнак.

"Којим снагама је после толико година потребан нови Протокол сионских мудраца – не смемо ни да нагађамо. Ставови и деловање САНУ у потпуној су супротности са жељама оних који овакве лажи шире. Међутим, гледано управо кроз одговарајуће искуство САНУ, дуго три и по деценије, бојимо се да преко оваквих инцидената нико не сме олако да прелази", поручено је из САНУ.

Извршни одбор упитао је Предсједништво БиХ како је могуће да Турковићева у својству министра иностраних послова у Савјету министара, која би требало да представља цијелу БиХ пред свијетом, потписује и шаље тако бесрамне и безумне измишљотине и нечувене, па и опасне денунцијације на рачун једне националне институције, без икакве реакције највиших органа БиХ.

Министарство иностраних послова у Савјету министара објавило је јуче да је Турковићева поводом "30. годишњице почетка опсаде Сарајева" упутила писмо свјетским званичницима у којем, између осталог, наводи да је БиХ послије 30 година изложена безбједносној и политичкој пријетњи која није отклоњена, нити је престала, већ и даље пријети да изазове ширу дестабилизацију.

За то је окривила неке од политичких представника Републике Српске који, како тврди, воде јавну кампању против државних институција, а та кампања је, како је наведено, директна посљедица "меморандума два" Српске академије наука и уметности /САНУ/ из 2011. године.