Сајтови у предизборје: Битно је асвалтирање

Избори се добијају асвалтирањем путева и освјетљавањем улица, радом на терену и презентовањем на ТВ. Интернет кампања није у првом плану већине странака, а питање је када ће бити ако сада трећина популације виси на фејсбуку. Од нашег првог прегледа неке странке су извршиле промјене на сајтовима. Неке су промијениле читаве сајтове, а неки су […]

среда, 15 септембра, 2010 / 12:16

Избори се добијају асвалтирањем путева и освјетљавањем улица, радом на терену и презентовањем на ТВ.

Интернет кампања није у првом плану већине странака, а питање је када ће бити ако сада трећина популације виси на фејсбуку.

Од нашег првог прегледа неке странке су извршиле промјене на сајтовима. Неке су промијениле читаве сајтове, а неки су се тек појавили.

Прегледаћемо ко се и како припремио за онлајн кампању, а у преглед смо уврстили и сајтове највећих странака у Федерацији БиХ.

Иако замишљено као топ-листа, преглед то није, јер је се често дешава да се мора бирати између визуелне допадљивости и функционалности, што баш и није неки избор.

Огњен Тадић

Не би ваљало цјепидлачити око изгледа сајта. Одрађено доста добро, али изгледа превише статичан у дијелу са садржајем. Можда је требао за последњу унесену вијест оставити више простора (као за последњи видео) а за прву ставку програма ископирати Калинићеву разгледницу (упс…).

Уз вијести које на сајту СДС имају видео, исти нису постављени на предсједничком сајту. Видеа има, али са наступа у ТВ емисијама, са тек два снимка предизборних наступа на трибинама.

Младен Иванић

Организација је солидна, али изглед није привлачан, што се могло средити бољим бојама. Такође, у организацији простора су направљена понављања садржаја на највидљивијим мјестима. На овом сајту имате ријетку прилику видјети да постоји коалиција Заједно за Српску, јер су постављени линкови све три странке. Минус – На јутјуб канал није убачен ни један видео.

Српска радикална странка РС

Обновили су сајт, који је тек нешто љепши али и конфузнији. Нема додатне опреме, али се барем са њега стално оглашавају а да то нису обична саопштења. Тиме и уводе нову праксу – редовно коментаришу политичке догађаје, и омогућују коментаре посјетиоцима. Интересантно да имају двије навигације, једну изнад, другу испод заглавља. Распоред би им могао бити много бољи.

Српска напредна странка

Имају једноставан сајт у коме доминира бијела боја. Изборима је посвећена једна од рубрика, а сајт је прилагођен обавјештавању, не толико пропагандном дјеловању. Садржај није најбоље посложен, јер има понављања, а мултимедији није посвећено довољно пажње. Главна навигација им је остала у латиници, што је велики пропуст твроца сајта.

Српска радикална странка ,,Војислав Шешељ"

Распоред садржаја је лош, и на сајту је видљива само посљедња вијест, док се испод налази увијек исти текст о трибини на Романији. Заглавље солидно, а за похвалу што су доста материјала објавили на јутјубу, барем до избора. За њих се нису припремали, на сајту нема ни програма и праваца политике. Вијести лоше презентоване, сем последње.

СЗДС

На први поглед сајту фали упечатљивије заглавље и мало динамике, да би био најбољи у избору, и у водећа три у БиХ. На насловној страни приказано од свега по нешто од садржаја (сем новости, које заузимају највидљивије мјесто и превише су статичне), а у навигацији се даје могућност да се из неке области изабере више. Ипак, ништа од опција у навигацији не ради. Ни за изборе нису направили адекватну платформу презентације циљева. Визуелно 5-, ефикасност 2-

СНСД

Из постојећег сајта извукли максимум. Убачено ново заглавље и слајд реклама, навигација поједностављена, додате опције за фејсбук, твитер, јутјуб… Све је убачено у освит кампање, као да у овој сфери важи правило ЦИК о времену отпочињања кампање.На сајту није почишћен простора за вијести, које се нижу у бесконачност. Приједлог: Нови сајт

Социјалисти

Никако да погоде са бојама, опције мултимедије им не раде, доста понуђених ствари не ради. Остатак сем укупног визуелног дојма и није лоше ријешен. Нису се посебно припремали за изборе, сем што о изборним активностима имају више вијести. Мултимедија не ради, сем једног телевизијског гостовања предсједника Ђокића.

ДНС

Нису се помакли ништа од прошли пут, осим што је њихов кандидат Синиша Пепић направио лични, али само латинични сајт. Било би ту још доста замјерки, попут неугледних слова неприлагођених читању, недостатку фотографија…

ДП

Ни они нису пуно радили, сем што су убацили слајд Чавићевих фотографија на насловну страну, и обновили галерију.

СДС

На сајт су додали само слајдове и банер за Тадићев сајт, али су се озбиљније посветили постављању видео материјала. Нису ријешили проблем бољег распореда садржаја

Нови социјалисти

Нису ушли у преглед прошли пут, али сав коментар је – промашена прича. Први утисак при отварању је да сте наишли на ПДФ документ. Све испочетка. Чак ни промотивне спотове са јутјуба нису повезали на сајт.

НДС

Све је некако нагомилано, нарочито испод заглавља и слика испод њега. Менији искачу, навигације се дуплају, садржај иде предуго испод, јер су вијести на насловној комплетне, при том без фотографија.

ПДП

Без промјена, само се више прате избори. Појавиле су се видео изјаве, а сви интервјуи које је дао неки члан ПДП су скупљени на једно мјесто.

Бољи дизајнери у другом ентитету

Сајтови у Федерацији су боље дизајнирани него код странака из Српске. Неки се нису прилагодили изборима, или лоше слажу садржај.

СДП и странка Радом за бољитак су најбоље истакли циљеве у кампањи и политике које ће водити, и уједно највише посвећују пажње интернету и оваквој комуникацији са симпатизерима. ХДЗ 1990 има најзанимљивије опције у мултимедији, али неки од њих не раде. ХДЗ сајт окренут само вијестима.

СДП

Највише улажу у овај вид кампање, па су направили и посебну изборну страницу, која не функционише, већ усмјерава на главну. Заглавље им је можда мање примјетно, али су најбоље организовали садржај, динамично и прегледно, доста информација, мултимедијалног садржаја, чак и пјесма за изборе. Дају могућност коментарисања

Радом за бољитак

Имају најупечатљивије заглавље, за разлику од осталих можда и претјерано. Набацали доста на насловну страну, све више како се иде при дну, гдје су потрошили превише простора на видео садржај. И они имају пјесму и комплетан визуелни идентитет са плавим мајицама и срцем, па су визуелно погодили и са сајтом. Контакт са корисницима постоји, али је скрајнут. Једини имају опцију за ћирилицу, која има само пар грешака типа ЛЈ.

Ове двије странке су прилагодиле своје циљеве и политике и највише их истакле на сајту

ХДЗ1990

Имају једноставност, окренути су информисању и представљању своје странке по обрасцу портала. Уз мало већи лого имали би понајбоље заглавље. Са мултимедијом су отишли најдаље, с тим да неке опције као скринсејвери, рингтонови и логотип не раде, али имају имају доста видео садржаја.

ХДЗ

Спада у групу оних који све посложили како је било очекивати од програма којим је сајт рађен, али нису тражили најбољи образац за странке. На страници су само вијести, нема интеракције са посјетиоцима, друштвених мрежа и видео садржаја мимо парола и реклама.

СББХ

Сајт није најљепше дизајниран, али је прегледан. Одмах по уласку се укључују рекламе које вам шаљу аудиовизуелне поруке у корист странке. Посједују доста видео садржаја, али његово приказивање је ријешено на најслабији начин, линковима.

Странка ЗА БИХ

Припремили су се за изборе, тако што су поставили слајд са садржајем билборда на највидљивије мјесто. Заглавље са логом странке готово непримјетно, навигација удуплана, вијести се нижу и проширују страницу у недоглед. На насловној страни приказане само вијести, мултимедији нису дали простора на главној страни.

Наша странка

Сем заглавља и слајда на највидљивијем мјесту, мало шта за урађено адекватно. Боје су промашене, све се утапа у бијелом, слова су преситна, иако је распоред садржаја солидан. Видео канал на јутјубу је солидан, али се мора пратити одвојено, умјесто да се угради и неки прозор на самом сајту.

СДА

Имају солидан дизајн, али нису учинили да садржај буде атрактивније приказан. Нису се прилагодили за изборе, нити имају мултимедије. Једино је карта са територијалном организацијом странке одрађена за похвалу.Оставите одговор