Шта каже Гласометар?

Апликацију „Гласометар“, која се налази на страници www.гласометар.ба, након што је почетком јуна пуштена у рад, је до сада испунило преко 13 хиљада грађана БиХ који су одговорили на преко 370 хиљада јединствених одговора у оквиру апликације. Овим су се потврдиле претпоставке о потенцијалном великом интересу за оваквом врстом апликације, будући да са овим резултатима […]

среда, септембар 15, 2010 / 12:18

Апликацију „Гласометар“, која се налази на страници www.гласометар.ба, након што је почетком јуна пуштена у рад, је до сада испунило преко 13 хиљада грађана БиХ који су одговорили на преко 370 хиљада јединствених одговора у оквиру апликације.

Овим су се потврдиле претпоставке о потенцијалном великом интересу за оваквом врстом апликације, будући да са овим резултатима „Гласометар“ постаје најмногољудније предизборно истраживање урађено у БиХ.

Апликацији су у нешто већем броју приступили млади људи, преко три четвртине их је млађих од 35 година, док је значајан податак да испитаници долазе из преко 110 општина из БиХ, при чему очекивано највећи број испитаника долази из Сарајева, Бања Луке, Тузле, Зенице, Мостара и Бихаћа.

Грађанима су најбитније области које се баве образовањем, културом, спортом, здравством, запошљавањем, социјалном и економском политиком, док их најмање интересују полицијска и војна питања.

Преференције грађана су можда најважнији податак Гласометра, јер јасно говоре шта ћемо то очекивати од представника власти одмах након преузимања мандата. Скоро једногласно се сви испитаници слажу да је потребно увести нулту стопу ПДВ-а на храну, лијекове и књиге, извршити ревизију приватизације, као и  кренути у одузимање нелегално стечене имовине. Ово дефинитивно можемо издвојити као основне приоритете грађана. Осим овога, велику подршку испитаници дају диференцираној стопи пореза по висини прихода, већим порезима за луксузну робу, те увођењу директне демократије у легислативу у БиХ. У резултатима „Гласометра“ се крије и порука будућим изабраним представницима, а то је да не смију више задуживати државу за покривање текућих трошкова и социјалних давања, те да своја примања овај пут морају обавезно прилагодити стандарду грађана.

„Преко 13 хиљада људи из преко 110 општина у БиХ даје велики значај истраживању које смо провели уз помоћ Гласометра. Ови резултати дају јасну поруку представницима политичких партија чиме се требају бавити у наредном периоду, али и свима нама шта требамо тражити у изјавама и програмима политичких партија, као и у анализи учинака владајућих партија, те да сви морају преузети одговорност за своју улогу у друштву, уколико не желимо да изађемо из агоније у којој се налазимо“, поручују из УГ Зашто не.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *