Сахрањена Јованка Броз, Дачић се расплакао

Удовица предсjедника СФРЈ Јосипа Броза Тита Јованка Броз сахрањена је данас у Кући цвијећа. Уз почасну стражу Гарде Војске Србије, припаднике државног врха земље, као и неколико хиљда поштовалаца и пријатеља, њен ковчег је положен у просторији у којој почива и Тито. Сахрани су присуствовале и бројне стране делегације. Јованка Броз сахрањена је у Кући […]

субота, 26 октобра, 2013 / 13:59

Удовица предсjедника СФРЈ Јосипа Броза Тита Јованка Броз сахрањена је данас у Кући цвијећа. Уз почасну стражу Гарде Војске Србије, припаднике државног врха земље, као и неколико хиљда поштовалаца и пријатеља, њен ковчег је положен у просторији у којој почива и Тито. Сахрани су присуствовале и бројне стране делегације.

Јованка Броз сахрањена је у Кући цвијећа, поред Титовог гроба, уз мелодију “О бела ћао”, а на плочи од бијелог венчачког мермера је, златним словима, идентичним оним на Титовој плочи, исписано “Јованка Броз 1924-2013″.

Непосредно прије полагања ковчега, испаљена су три почасна плотуна Гарде Војске Србије.

– У младости и старости, у имању и немању красили су је понос поштење и достојанство – рекао је Горан Алексић, представник породице Јованке Броз.

Почаст Јованки одали су заједно њене сестре Нада Будисављевић и Зора Алексић, Зорини синови Горан и Зоран Алексић, Титов унук Јошка Броз.

– Вријеме је да признамо да смо починили гријех, и према Јованки Броз и према сопственој историји. Неправда је почела да се исправља тек на крају њеног живота – рекао је премијер Ивица Дачић у опроштајном говору.

– Твој живот поред историјске громаде није био нимало лак и једноставан. Била си храбар ратник, борац војске и покрета – рекао је предсједник СУБНОР-а Миодраг Зечевић.

Јованка Броз била је потпуковник ЈНА и носилац Партизанске споменице 1941. и то је разлог због кога је сахрана обављена уз плотун и све војне почасти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *