СДА блокира смјену кадрова СДС?

Вијеће народа ПС БиХ о смјени троје кадрова СДС у Савјету министара требало би да одлучује 5. новембра, а из СДА, због примједби на законитост процеса разрјешења, најављују блокирање недоласком на сједницу. Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских послова БиХ, те Мирко Околић и Радмила Митровић, замјеници министра одбране и министра за људска права […]

субота, 26 октобра, 2013 / 14:05

Вијеће народа ПС БиХ о смјени троје кадрова СДС у Савјету министара требало би да одлучује 5. новембра, а из СДА, због примједби на законитост процеса разрјешења, најављују блокирање недоласком на сједницу.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских послова БиХ, те Мирко Околић и Радмила Митровић, замјеници министра одбране и министра за људска права и избјеглице, смијењени су одлуком Представничког вијећа у четвртак, а на иницијативу Клуба посланика СНСД-а, коју је дан раније подржало Савјет министара.

Да би смјене биле завршене, идентичну одлуку мора донијети и Вијеће народа Парламента БиХ.

Сташа Кошарац (СНСД), предсједавајући Клуба српских делегата у Вијећу народа, тврди да ће на сједници 5. новембра Шаровић, Околић и Митровићева бити смијењени. Образложио је то чињеницом да странке, које су у Представничком вијећу гласале за разрјешење, имају неопходну већину и у Вијећу народа.

“Прије смјене министра и замјеника из СДС-а, гласаћемо о нашој иницијативи за смјену Огњена Тадића са функције предсједавајућег Вијећа народа, коју смо покренеули 19. септембра због кршења платформе о заједничком дјеловању СДС-а и СНСД-а на нивоу БиХ”, рекао је Кошарац изразивши наду да Тадић, који није одговарао на наше телефонске позиве, неће одгађати заказивање сједнице.

Кошарац је потврдио да је сједница Вијећа народа првобитно била планирана за 30. октобар и да је “засад” одгођена за 5. новембар. Вијеће народа има по пет хрватских и бошњачких делегата из ФБиХ и пет српских из РС. У Клубу Хрвата је четворо из два ХДЗ-а и СДП-а, странака које су већ у Представничком вијећу подржале смјену кадрова СДС-а.

У српском клубу су тројица из партија (СНСД и ДНС) чије су колеге посланици такође већ гласали за разрјешење Шаровића, Околића и Митровићеве.

У бошњачком клубу СДА, која је у Представничком дому била против смјена, има три делегата, док су остала двојица из СДП-а, чији су заступници за смјене већ гласали.

Због овог податка и омјера снага Кошарац и тврди да ће Вијеће народа кадрове СДС-а у Савјету министара смијенити 5. новембра, но будући да кворум неопходан за одлучивање у Вијећу народа чини девет делегата, уз услов да су присутна најмање три бошњачка, три хрватска и три српска делегата – троје делегата СДА недоласком на сједницу могу зауставити процес.

“Не вјерујем да ће то СДА урадити, јер нам кворум нису ускратили недоласком на сједницу Вијећа, на којој су прошле године смијењени њихови чланови у Савјету министара. То би, у сваком случају, била блокада институција”, истакао је Кошарац.

Халид Гењац, предсједник Главног одбора СДА и шеф Клуба бошњачких делегата, каже да се, због кршења законске процедуре, никаква смјена није десила ни на сједници Представничког вијећа у четвртак.

“У Представничко вијеће није стигао приједлог предсједавајућег Савјета министара о смјенама, како прописују закон и Устав, него став Савјета министара. Зато ћемо бити против уврштавања на дневни ред сједнице Вијећа народа иницијативе која не испуњава принципе законитости и уставности”, изјавио је Гењац истичући да је СДС најмање заслужио да га СДА штити и да је ово само инсистирање да се све инцијативе проведу на легалан начин, а не кршењем процедура.

На питање шта ће делегати из СДА учинити ако смјене функционера СДС-а ипак буду уврштене на дневни ред и хоће ли “ускратити кворум” одсуством, Гењац је два пут поновио сљедећу тврдњу.

“Ми нећемо ни на који начин судјеловати у томе ако не буду испоштоване законске одредбе које сам споменуо у вези са иницијативом за смјенама”, најавио је Гењац.

Борјана Кришто (ХДЗ БиХ), предсједавајућа Клуба Хрвата у Вијећу народа, увјерења је да ће разрјешење министра и двоје земјеника министара из СДС-а бити уврштено на дневни ред сједнице и да ће она бити одржана 5. новембра.

“Судећи по гласању у Представничком вијећу, вјерујем да ће овај процес смјена бити окончан у Вијећу народа. Надам се да СДА неће користити могућност коју им ‘даје’ пословник Вијећа и да недоласком на сједницу неће опструисати рад”, рекла је Кришто и додала да то СДА ипак може учинити, јер су то политичке одлуке.

“Била би то јако лоша порука и тиме би СДА на себе преузела велику одговорност за блокаду ове државне институције”, оцијенила је Кришто напомињући да Пословник није предвидио могућност да “ограничи” број сједница Вијећа које не могу имати кворум за одлучивање због недоласка делегата.

Коментаришући тврдње из СДА да су у процесу смјена кадрова СДС-а прекршене процедуре, она ја нагласила да ово јесте први пут да је иницијатива за смјене дошла од Представничког вијећа, а не од предсједавајућег Савјета министара.

“Но, ово је политичка одлука произашла из промјене односа између странака чланица парламентране већине, а и Савјет министара и парламент су политичка тијела”, објаснила је Кришто додавши да, због тога не види ништа спорно у цијелом процесу.

За разлику од шефа Клуба српских делегата Сташе Кошарца, који тврди да ће бити смијењен и Огњен Тадић (СДС) са функције предсједавајућег Вијећа народа, предсједавајући клубова Хрвата и Бошњака Борјана Кришто и Халид Гењац нису били изричити да ли ће подржати и овај дио иницијативе СНСД-а.

“Органи ХДЗ БиХ се још нису изјаснили о овом захтјеву СНСД-а и сад не знам како ћемо се у том дијелу понашати”, казала је Кришто.

Гењац је истакао да је смјена члана Колегија Вијећа народа чисто политичко питање између чланова парламентарне већине, која је и изабрала руководство Вијећа.

“У овом моменту за државу су, генерално, све смјене сувишне и непотребне, но у случају Тадића, ништа не зависи од нас делегата из СДА”, нагласио је Гењац.0 КОМЕНТАРА

 1. Нема шансе да СДА дође на засједање, циљ је остваренм Србе на Србе, просто као пасуљ.

  Сто пута треба рећи нашен народу и свим парламентарним партијама:“Људи усвојите декларацију у Скупштини РС која обавезује делегате из реда српског народа да изворни Дејтонски споразум да на гласање у П.С.БиХ.“

  Знамо добро да за то муслимани неће хтјети гласати јер не признају споразум, тиме ће нама дати легитимитет на раздруживање пред великим силама које су гарантовале спровођење овог правним термином речено, удруживања два ентитета на бази добровољности.

  То је одговорна државотворна политика са заштитом виталног националног интереса српског народа, све остало је фарса и намјерно одлагање реформи, док нам не узму све природне ресурсе и оставе нас голе као миша на минус десет.

  Паметни људи у капацитету и снази коју тренутно имамо, а на основу тренутних међународних односа ће тражити сад признавање, после пресуда Караџићу и Младићу ништа више неће бити исто, биће помагања о геноцидној Српској мада је нас у том рату погинуло скоро исто као муслимана.

  Неко то намјерно ради, као човјек од Закона на вријеме упозоравам.

 2. Нормално је да га ће СДА бранити . Не заборавља се лако 2001. година и клање овна са ефендијом на Ферхадији.
  СДА-овци, свака част на принципијелности.

 3. Чуди ме да има уопште коментара после апела да се усвоји Дејтонски споразум у изворном облику, нажалост у Сарајеву.

  Заслужујемо ми да нас економски униште како би се предали, немамо ми карактер.

  Народу треба да буде јасно и то ће се потврдити, да су им већи душмани од СДА и фундаменталиста сва руководства било које партије у Републици Српској која немају храбрости из личних разлога да ову једноставну ствар доведу до краја.

 4. A jest ovi iz sds-a ne daju fotelje, pa ta pojava magnetisanja za funkcije nije zabilježena u bližoj i daljoj istoriji( dobro, treba ih razumjet, odavno nisu bili na funkcijama, pa sada kada su neko parče dobili, teško se odviće bez nje). Pa je li više niste koalicija, pa onda lijepo napustite i fotelje,budite opozicija u čemu je problem… U RS su žestoka opozicija, a na nivou BiH su u koaliciji da dodikom, i neko da im da glas na izborima, za ovako ozbiljnu, odnosno , politiku golog interesa.. problem napuštanja fotelja je u funkcijama, par likova, njihovih savjetnika, i ne damo fotelje svim sredstvima.. sve ostalo su priče za malu djecu, kakvi interesi srpske, kakvi bakrači.. pa ovaj šarović neki dan izjavi, i osta živ, da ga smjenjuju samo zbog toga što je radio u interesu BiH. pa jesi li ti tamo da štitiš interese srpske ili BiH. da je ovo dodik uradio, odmah bi ga poturicom proglasisi.. znači, sve damo ali fotelje ne damo, i imaju svog advokata pandurevićku, velikog sds-ovca koja je ispekla zanat kao član izbornog tima snsd-a Milana Jelića 2006. pa kada nije dobila funkciju, odmah je prešla u sds, vjerovatno zbog ideala, principa ili politike koju ova ratno-profiterska stranka njeguje od 1992. stvarno su se ogadili ljudima sa lovačkim pričama;)

 5. Шта се ви снсд-овце сикирате, ето враћате поново велику коалцију 1998. снсд-овскохрватскомуслиманску!

 6. Има ли ико линк клања овна када га Мирсо држи за рогове, а Серић коље. Био бих захвалан.

 7. Nikolo Makijaveli, 28.10.2013. 09:15:43
  …pa ovaj šarović neki dan izjavi, i osta živ, da ga smjenjuju samo zbog toga što je radio u interesu BiH. pa jesi li ti tamo da štitiš interese srpske ili BiH. da je ovo dodik uradio…
  —————–
  Ово што си написао додик малим словом, вјероватно да изражава твој истински однос и став и према њему и према његовој политици…

  „Nikolić i Vučić, tvrde moji izvori, smatraju da je Dodik “agent hrvatskih privrednih lobija i njihovih interesa u BiH” i da je izbacivanje SDS-a iz Savjeta ministara BiH, direktna posledica uvezanosti lidera SNSD-a i hrvatskih uvozničkih lobija u BiH“.
  —————————–

  …ili politike koju ova ratno-profiterska stranka njeguje od 1992. stvarno su…

  Да је ратно-профитерска странка и ја се потпуно слажем.
  Њено водство заједно са народом и српском војском, у НАЈПРЉАВИЈЕМ РАТУ, и огромном непријатељски расположеном силом према српском народу ПРОФИТИРАЛО је добијањем Републике Српске, физичком заштитом истог, његове имовине и добара.
  Као таква ће ући у неизбрисиву историју и свијест сваког Србина и док је Србина.Како странка тако и њен лидер др Радован Караџић.

  СНСД и њен лидер су само шлепер-профитерска и ништа више.
  Састављена наравно и од СДС-ових „шлеперџија“.
  Имаће своје мјесто у историји и доживеће судбину какву и заслужују, као и братски им ДС у Србији. Као да нису ни постојали.

 8. Ovaj potez g.Dodika pokazuje kako je u RS tesko definisati srpske nacionalne interese i zajedno raditi na njihovoj realizaciji.
  Sve su to sitnospostvenicka razmisljanja po sistemu IMT-a i nadajmo se da ce gradjini u 2014 kazniti protagoniste ove nakaradne politike ne samo u nacionalnom vec i u privrednom smislu…

 9. Nije u RS teško definisati nacionalne interese, ustvari vrlo je prosto… Problem je u tome što je za Dodika politika biznis. Dodik i SNSD su anomalija. Dodik je jedino doslijedan u svojoj političkoj prevrtljivosti i nedosljednosti, u takvom okruzenju nacionalni interesi lete kroz prozor.

 10. Zlatko Lagumdzija je veće zlo za Republiku Srpsku od rahmetli bAlije, Bakira, Harisa i Cerića zajedno. Uostalom Mile je već drugovao sa Tihijem. Mesaru se ništa ne gadi i nema tog političkog dila koji je za njega nemoguć, samo da spasi svoje dupe…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *