Литија као одговор на подгоричку геј параду

Митрополија црногорско-приморска организоваће данас у Подгорици литију која је и врста протеста против прошлонедјељне геј параде одржане у главном граду Црне Горе.  Митрополија је у позиву за Петковданску литију навела да је то литија за "црногорску част, образ, светињу брака и рађања дјеце", а митрополит црногорско-приморски Амфилохије саопштио да као "хришћанин протестује због понижења државе […]

субота, 26 октобра, 2013 / 11:33

Митрополија црногорско-приморска организоваће данас у Подгорици литију која је и врста протеста против прошлонедјељне геј параде одржане у главном граду Црне Горе.

 Митрополија је у позиву за Петковданску литију навела да је то литија за "црногорску част, образ, светињу брака и рађања дјеце", а митрополит црногорско-приморски Амфилохије саопштио да као "хришћанин протестује због понижења државе и народа коме се принудно намеће начин живота који пропагира тридесетак људи и због тога се ангажује полиција".

Амфилохије је то казао одговарајући на критике дијела јавности да су његови ставови саопштени уочи и након Монтенегро прајда говор мржње, те на оцјену европског парламентарца Јелка Кацина да осим изгредника треба казнити и "њихове духовне менторе".

Митрополит СПЦ-а види опасност "од једне европске идеологије која настоји да нам промијени свијест" и оцијенио да се "са народом у Црној Гори поступа као да је примитивно племе коме европска дружина треба да мијења свијест".

Организација за заштиту права особа другачије сексуалне орјентације, ЛГБТ Форум Прогрес , позвала је ЛГБТ особе да се придруже Петковданској литији, а митрополита црногорско-приморског да се током тог догађаја уздржи од говора мржње и "допринесе успостављању мира и дијалога".

Из МЦП је Форуму прогрес одговорено да је ријеч о "новом и необичном, али провокативном и непристојном" позиву да се Петковданској литији придруже и особе другачије сексуалне орјентације и поручено ЛГБТ популацији да их црква прима само као "покајнике".

У Подгорици је у недјељу 20. октобра одржан Монтенегро прајд и том приликом је повријеђен 21 полицајац, а 60 особа ухапшено због нереда током параде.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *