Сад можемо пратити куд се креће планетоход који истражује Марсову општину Језеро

Планетоход који истражује подручје Марса названо по општини Језеро у Републици Српској сада можете пратити на мапи коју је направила НАСА.

среда, 15 јуна, 2022 / 22:31

Планетоход Истрајност (Perseverance) је пут Марса кренуо у јулу 2020, да би се на његову површину спустио 18. фебруара 2021. У питању је машина величине просјечног аутомобила који се спустио на црвену планету, у област Језеро кратера.

Сада је НАСА омогућила да пратимо његово кретање путем интерактивне мапе. Мапа има два слоја: један с интензивнијом бојом и други с природном. Неке боје су измијењене у оба слоја, како би се боље видјеле одређене области.

Мапа високе резолуције израђена је захваљујући сликама са ХиРИСЕ камере која се налази на Орбитеру Извиђач (Reconnaissance), док су за ширу основну мапу у боји заслужни снимци са Марс Екsпреса који је лансирала Европска свемирска агенција.

Дигитални модел површине којом се креће планетоход служи возачима који га покрећу са Земље да знају са чим се планетоход сусреће током кретања. Искуство које је доступно свим посјетиоцима сајта створено је помоћу софтвера који користи тим мисије који одлучује гдје ће планетоход истраживати и како до тог мјеста доћи.

Циљ мисије је потрага за остацима и траговима о некадашњем животу, као и сакупљање узорака који би једног дана требало да стигну до Земље. Уз помоћ бушилице, која је смјештена на врх роботске руке, планетоход би требало да ископа око четрдесет узорака и спакује их у специјално дизајниране тубе. Очекује се да материјали на Земљу стигну почетком 2031. године.

Планетоход је са собом понио многе инструменте, а један од занимљивијих је Мокси, који је дизајниран да генерише кисеоник из марсовског ваздуха, који садржи 95% угљен-диоксида. Слична опрема далеко већих размјера би у будућности требало да помогне у тераформирању Црвене планете, а овај моменат би могао да означи почетак озбиљних тестирања.