Пљуште тужбе пред ЕУ судовима јер су преко руских богаташа "кажњавали Русију"

Предаја премијерлигаша у руке Тоду Болију, власнику бејзбол тима Лос Анђелес доџерса, није једини цех који плаћа овај, али и други олигарси јер нису успјели у оном што су на западу од њих очекивали, да свргну руску власт. Бројни од њих су напустили Русију и добили нова држављанства,најчешће Израела, чији пасош има и Абрамович. Сви […]

среда, 15 јуна, 2022 / 17:48

Предаја премијерлигаша у руке Тоду Болију, власнику бејзбол тима Лос Анђелес доџерса, није једини цех који плаћа овај, али и други олигарси јер нису успјели у оном што су на западу од њих очекивали, да свргну руску власт. Бројни од њих су напустили Русију и добили нова држављанства,најчешће Израела, чији пасош има и Абрамович.

Сви они, за сада их је 20, а биће их још, туже Европску унију јер су кажњени и тако што су им, рецимо, одузете луксузне виле у Лондону и заплијењене или протјеране јахте из најатрактивнијих марина у свијету. Они сада траже задовољење у Европском суду правде, а у контраофанзиви су и бројне фирме погођене одлукама Брисела.

Осим Абрамовича, ЕУ су тужили, рецимо, Михаил Фридман, познат уосталом као оснивач руске компаније "Алфа груп”, Петар Авен, Фридманов некадашњи пословни партнер, којем су такође замрзнута средства и наметнута забрана путовања, Алишер Усманов… Они траже да им одмрзну имовину и одблокирају визе, пише београдска Политика.

Руска телевизија РТ је поднијела је тужбу због суспензије емитовања коју је европски суд уважио, али је и заказано још једно рочиште. Борба олигарха против европских санкција водиће се на суду и трајаће мјесецима, а вјероватно и дуже, и повући ће далеко више случајева јер је унија до сада санкционисала бар хиљаду људи и 80 компанија.

Руским моћницима не мањка логистике, али и ЕУ у овом пољу има искуства. "Политико” сазнаје да је унија за осам година, од 2008. до 2015, изгубила око двије трећине правних спорова који су се односили на санкције које је увела. Кажњени Руси (илити новопечени Израелци), дакле, имају солидне шансе да добију ову битку, али постоји зачкољица. Наиме, све и да Абрамович и његове колеге изађу као побједници у судском спору, опет постоји могућност да таква пресуда остане само мртво слово на папиру. Средства и визе и даље могу остати замрзнути, а разлог је једноставан – европско вијеће сваке године издаје нове пописе санкција. То значи да би ови милијардери могли остати на списку санкција и ако побиједе у судском спору који се односио на раније спискове.

Школски примјер је управо бивши украјински предсједник Виктор Јанукович, којем је имовина замрзнута 2014. Јанукович годинама подноси жалбе и иако је суд напослетку одлучио у његову корист, ЕУ је санкције против њега практично и даље оставила на снази.

Жалио се и милионер Јевгениј Пригожин, познат по надимку "Путинов кувар”, који је већ тужио ЕУ због санкција које су му наметнуте раније, због наводног финансирања плаћеника паравојне групе "Вагнер”. Пригожинов статус на листи санкција "освјежен” је сада због рата у Украјини. Обнављање листа санкционисаних на такав начин може да иде унедоглед и да се понавља годинама, без обзира на то шта ће суд у међувремену одлучити.

Неко би могао да закључи да се за скидање са ове вртешке мора спровести опсежно политичко лобирање, али и у Бриселу су "превентивно” размишљали о томе. Наиме, посљедњи пакет санкција који је уведен Русији због рата у Украјини прогласио је илегалним активности европских фирми у сфери лобирања за Русе и руску владу.Оставите одговор