Кратер на Марсу добио име по општини Језеро

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон уручио је данас начелници општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА којим је потврђено да је кратер на Марсу, на који би следеће године требало да слети један ровер, добио назив по овој општини у Републици Српској.

понедељак, септембар 23, 2019 / 20:01

Свечани дочек америчког амбасадора уприличен је испред ОШ Вук Караџић у Језеру, а амерички амбасадор је дочекан уз традиционалну погачу и со.

"Уручио сам писмо из агенције НАСА у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана са планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетјети један ровер", рекао је Нелсон.

Нелсон је додао да се нада да ће ова веза са Марсом у будућности допринијети да дјеца и студенти схвате колико су за њихово будуће образовање значајни наука, технологија, инжењерство и математика.

Начелница општине Језеро Снежана Ружичић је рекла да очекује да у наредном периоду дође до изградње Истраживачко-научног центра, који би у Језеру био изграђен у сарадњи са америчком НАСА-ом, преноси портал Види Српску.


Security Check Required

null

Кратер "Језеро" налази се сјеверно од Марсовог екватора, а име је добио по општини Језеро, јер својим изгледом подсјећа на њу.

Америчка свемирска агенција раније је саопштила да ће свој ровер за Марс 2020. године послати на локацију познату као "Језеро" кратер. НАСА верује да би камење у овој долини широкој скоро 50 километара могло да чува информације о древном животу планете.

Сателитски снимци Језера упућују на ријечну воду која је једном прешла његов обод и текла делта системом у велико језеро. То је окружење које је можда подржавало микробе прије неких 3,5-3,9 милијарди година, односно у вријеме када је Марс био много топлији и влажнији него данас.6 КОМЕНТАРА

    1. Немој јопет да бидне ко са оном Пољакињом! Па да се касније извлачиш.

      Умјесто да са начелницом једне од најљепших општина успоставиш контакт по питању очувања Пливе, ти се окрено сексистичким испадима.

      Срам те било!

Оставите одговор