Русији пријети суспензија са Игара у Токију

Руским спортистима можда неће бити дозвољено да учествују на Олимпијским играма 2020. године у Токију, изјавио је предсједник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков.

понедељак, 23 септембра, 2019 / 19:11

Поздњаков је навео да је "ситуација врло озбиљна", пошто је извршни одбор ВАДА по убрзаној процедури иницирао питање о статусу агенције РУСАДА.

Организације одговорне за пренос база података за три недеље морају или да доказима одбаце сумње у било какве манипулације, или да предузму свеобухватне мјере како би идентификовале умијешане у тај случај, додао је он.

"У противном случају, заједно са проблемом који је повезан са статусом РУСАДА и последицама које због тога могу да проистекну за цијели наш спорт, биће угрожени и изгледи за учешће Олимпијске репрезентације Русије на Играма у Токију следеће године", истакао је предсједник ОКР.

Поздњаков је нагласио да су уложени озбиљни дипломатски напори у враћање повјерења међународне спортске заједнице, као и у неограничено учешће руских спортиста на олимпијским такмичењима.

"Међутим, сада постоји ризик да се поново суочимо са различитим ограничењима из разлога са којима немамо никакве везе", додао је он.

Такође је изразио наду да ће "колеге овлашћене да се баве тим проблемом брзо изаћи на крај са текстуром на којој се заснивају питања ВАДА и дати убједљиве одговоре".

У понедељак је објављено да је ВАДА покренула процедуру одузимања агенцији РУСАДА статуса усаглашености са глобалним анти-допинг кодом. Русија се сумњичи за манипулисање подацима Московске анти-допинг лабораторије који су упућени агенцији ВАДА почетком 2019. године. Притом, ВАДА захтијева да Русија у наредне три недеље одговори на те околности.

На Зимским олимпијским играма 2018. године у Пјонгчангу руски спортисти су наступали под олимпијском заставом и именом олимпијски спортисти из Русије.

Према правилима ВАДА, која су ступила на снагу у априлу 2018. године, ако национална анти-допинг агенција није усклађена са правилима ВАДА, биће забрањено учешће националног олимпијског комитета и националног параолимпијског комитета на Олимпијским и Параолимпијским играма.