Гугл направио квантни процесор вишеструко моћнији од свих суперрачунара

Амерички технолошки див Гугл објавио је да ради на најмоћнијем у свијету квантном рачунару чије ће могућности увелико надмашивати могућности најсавременијих савремених суперкомпјутера.

недеља, 22 септембра, 2019 / 20:28

Британски лист Фајненшл Тајмс, који наглашава да је имао увид у приказ извјештаја Гугла који се накратко био појавио на сајту НАСА, преноси да амерички интернет-гигант тврди да је направио процесор који је у стању да за 3 минута и 20 секунди обави рачунске операције за које би "Самиту", најмоћнијем рачунару америчке фирме ИБМ, било потребно око 10 хиљада година.

"Остварили смо суштинско убрзавање у односу на све познате класичне алгоритме. Обазбјеђује га квантна супериорност која ће означити појаву толико чекане нове рачунарске парадигме. Колико нам је познато, наш оглед је прва рачунарска операција која може бити реализована искључиво на квантном процесору" цитира Фајненшл Тајмс из извјештаја.

Британски лист наводи да нови процесор засад може истовремено обављати "само један технички прорачун", па ће проћи још године прије него што квантни компјутери буду у стању да "рјешавају практичне задатке".

Упркос томе, у Гуглу своје достигнуће називају "важном етапом на путу ка масовном коришћењу квантних рачунарских процеса".

Фајненшл Тајмс посебно указује да сви прототипови квантних компјутера засад могу да праве прорачуне једино по шемама за традиционалне компјутере једино – брже.

У догледно вријеме квантни компјутери могу изаћи изван оквира класичне физике, а то ће могућности компјутера вишеструко увећати.