Удруга БХ новинари: Девет типфелера, Миле Додик и Рајко Васић

Ово саопштење доносимо пресловљено на српско писмо, јер је као и увијек само латиницом у мултиетничкој БиХ, са енглеским правописом и писањем слова Ђ, као ДЈ…

субота, септембар 21, 2019 / 13:26

У најкраћем: Удруга БХ новинари се (полу)одрекла Катане, али да би напала на Додика и Васића. Иначе, кад требају осудити само једну страну, а немају кога са друге, уопште не помињу било каква имена.

Након серије нереаговања на озбиљна угрожавања новинара, само јер је нападач био са истог платног списка као и Удуга БХ новинари, овај пут су се огласили, али са јасном намјером да промовишу унитарну БиХ, односно већину саопштења посвете препирци са СНСД.

Има ли ко писменији да састави саопштење?

Употребу искључиво латиничног писма, а поготово етимолошког правописа за енглеске ријечи, нисмо узимали за гријех, али у овом саопштењу писац очигледно нема ни најосновније појмове о синтакси српског језика. Ако ништа, о употреби запета.

Једино што ово саопштење разликује од остатка медијске сцене Ефбиха, јесте што при помињању Републике Српске, не пише Народној Скупштини ЕНТИТЕТА Република Српска. Све остало је исто, укључујући и то да никада овако саопштење не би услиједило, да на говор мржње Гордане Катане није реаговало Удружење новинара Републике Српске.

Удруга БХН, као и Ослобођење, једва су дочекали да полемишу са првом партијом по снази у Српској, што свеједно спада у опис њиховог посла, који је, као и ово саопштење, највише на нивоу "држи воду, док мајстори оду".

Ми, дакако, за разлику од редакција свих медија у Сарајстану, преносимо ово саопштење у цјелости, са свега истицањем оног о чему говоримо у наслову.

САОПЋЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари сматра недопустивим кориштење увредљивог говора у јавном простору БиХ, како у медијима тако и на друштевним мрежема, и сматра га неодговорним кориштењем права на слободу изражавања и вриједности које то право у себи носи. У том контексту УО БХ новинара оцјењује непромишљеним и друштвено штетним поступак Гордане Катане и њено реагирање путем Фацебоока на ставове и политчки ангажман Срђана Мазалице, посланика СНСД –а у Народној Скупштини Републике Српске. Новинари, укључујући и колегиницу Горадану Катану, чланицу БХ новинара, не би смјели кршити принципе слободе изражавања за које се професионално залажу, ни кроз приватне изјаве и коментаре на друштвеним мрежама.

УО БХ новинара такођер најодлучније одбацује настојања представника СНСД – а да приватни пост Горадане Катане на ФБ доводу у везу са радом БХ новинара и дневног листа Ослободјење, укључујући и вриједности које заступају, а које су недвосмислено усмјерене против непримјереног и уврдљивог говора, посебно говора мржње и хушкачке реторике у јавном простору.

Лицемјерно је од сваког члана СНСД-а и политички јефтино прозивати било кога за јавни говор из странке чији су чланови најужег руководства, али и предсједник Милорад Додик и бивши генерални секретар а сада члан ГО Рајко Васић, годинама користили политичке притиске, говор мржње и мизогинију према Горадани Катани и другим новинарима и новинаркама из Бања Луке, Бијељине, Сарајева и другх градова БиХ. Такви јавни иступи и говор мржње пролазили су без изаквих јавних реакција СНСД –а, осуде или санкција за чланове ове странке.

УО БХ новинара стога још једном наглашава како ће, у складу са одредбама Статута и Кодекса части, Новинарско вијеће части БХ новинара размотрити поступак своје чланице Горадане Катане, водећи рачина о томе да свако има право на слободу изражавања и мишљења и треба сносити личну одговорност за јавно изнесене ставове.

Управи одбор Удружења/удруге БХ новинариОставите одговор