Бјелорусија: Не улазимо у конфедерацију са Русијом, али се тијесно вежемо

Званични Минск је демантовао тврдње неких "добро обавијештених" московских медија да Бјелорусија ступа у конфедерацију са Русијом.

понедељак, 23 септембра, 2019 / 20:24

Наталија Ејсмонт, прес-секретар бјелоруског лидера Александра Лукашенка, прецизирала је да ће услиједити "економска интеграција", али да њена земља неће изгубити независност:

"Остаће независност и Русије и Бјелорусије. То је оно што је свето. Црвене заставице су – суверенитет и независност обе земље. Идемо на економску интеграцију, али никаквих заједничких органа неће бити".

Претходно су медији објавили да Москва и Минск планирају да успоставе јединствени порески систем, да унификују регистре својине, да безмало потпуно обједине своје банкарске секторе (уз задржавање централних банака обе земље) и да јединствено регулишу тржиште нафте, гаса и електроенергије.

Такође и да направе заједнички кодекс од онога што обухвата грађанско право.

Све би ово наводно стартовало од јануара 2021-ве, док би се конфедерална државе Русије и Бјелорусије појавила годину дана касније.

Портпарол кремља, Дмитриј Песков, није ништа демантовао, али је прецизирао:

"Предсједници Путин и Лукашенко су недавно наложили својим владама да дораде заједнички план дјеловања. Колико знам, тај план је у доброј мјери већ усаглашен. Предсједници су возни ред економске интеграције обећали до Нове године, али потпуно фиксираних договора о томе још нема".

Путин и Лукашенко су о економској интеграцији својих земаља подробно разговарали љето у чувеном руском манастиру на Валааму којим руководи духовник руског лидера.

Лукашенко је у међувремену "продубљивање веза са Русијом назвао приоритетом спољне политике Бјелорусије.