Руски патријарх долази у Бијељину 27. октобра?

Патријарх руски Кирил посјетиће 27. октобра Бијељину, гдје би требало да освешта новоизграђени манастир Свете Петке, сазнаје "Пресс РС". Према сазнањима листа, руски патријарх је прије двије године најавио да ће доћи на освећење манастира у Бијељини, који је изграђен у руском стилу као метох епископа зворничко-тузланског Василија. "Владика Василије је 2009. боравио у Москви […]

понедељак, 17 октобра, 2011 / 10:38

Патријарх руски Кирил посјетиће 27. октобра Бијељину, гдје би требало да освешта новоизграђени манастир Свете Петке, сазнаје "Пресс РС".

Према сазнањима листа, руски патријарх је прије двије године најавио да ће доћи на освећење манастира у Бијељини, који је изграђен у руском стилу као метох епископа зворничко-тузланског Василија.

"Владика Василије је 2009. боравио у Москви на лични позив Његове светости патријарха Кирила, поводом празника Упокојења Светог Сергија Радоњешког. Том приликом, руски патријарх је обећао да ће доћи на отварање манастира Свете Петке, који је највећи српски манастир изграђен у руском стилу. Према информацијама које смо недавно добили из Москве, Кирил би 27. октобра, на дан Преподобне мајке Параскеве, заиста могао да дође у Бијељину на освећење светиње", каже саговорник листа из СПЦ.

Иначе, патријарх Кирил је дугогодишњи пријатељ са владиком Василијем, а те везе потичу из времена када је био смоленски и калињградски митрополит. Док је био митрополит, Кирил је интензивно радио на томе да се што већи број српских богослова школује на на руским духовним академијама.

Такође, за бројне руске инвестиције у РС, велики дио заслуге има управо патријарх Кирил, пише "Пресс РС".0 КОМЕНТАРА

  1. РПЦ је подржавала СПЦ у прошлим временима и то транспарентно, што би се данас рекло, није непознаница да је управо РПЦ највише помогла око подизања Саборне Цркве у Сарајево у претпрошлом вијеку, а царска породица Романов даривала иконостас Саборној Цркви у Сарајеву то је један очит и фин примјер братске сарадње и подршке, за разлику од овог сад гдје се „црквено-инвестициони“ планови разматрају иза затворених Качавендиних врата.

  2. Могу само да кажем, добродошао у РС, није тајна да је управо епископ Василије један од најбољих пријатеља са патријархом Кирилом, што доказују бројне стипендије од стране РПЦ према студентима из ЕЗ-Т који су на школовању у Русији, за добро упућене ово уопште и не чуди, само је било питање времена да се ово деси а десиће се ако Бог да.

    Једна од шала које круже нашом Републиком јесте и она да је епископ Василије лично упознао Додика и Путина, е сад, ко зна, народ зна да измисли али и зна да погоди.

  3. Слично се манипулисало са пројектом доношења копије иконе Табинске у Србију, (,,козачка литија“), и нема благослов РПЦ.

    Из саопштења СПЦ: …“ госпођа Радмила Војновић свесно обмањивала наше вернике и јавност тврдећи да има благослов Патријарха московског и све Русије г. Кирила.“

    …“Уосталом, ова група руских козака коју је предводила поменута Радмила Војновић, на исти начин је ,,дочекана“ и у Архиепископији београдско-карловачкој, где им је намера била да неостварени сомборски сценарио остваре у Храму Светог Саве на Врачару…“