Тадић и Изетбеговић уједињују исламску заједницу у Србији?

Споразум о јединственој исламској заједници у Србији биће потписан у сриједу, 19. октобра, у Београду чиме ће бити стављена тачка на вишегодишње подјеле у исламској заједници. Споразум ће први потписати предсједник Србије Борис Тадић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, пише београдски дневник "Данас". Затим би требало да га потпишу и вјерски поглавари Турске […]

понедељак, 17 октобра, 2011 / 10:21

Споразум о јединственој исламској заједници у Србији биће потписан у сриједу, 19. октобра, у Београду чиме ће бити стављена тачка на вишегодишње подјеле у исламској заједници.

Споразум ће први потписати предсједник Србије Борис Тадић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, пише београдски дневник "Данас".

Затим би требало да га потпишу и вјерски поглавари Турске и БиХ – Мехмед Гормез и Мустафа Церић, а након тога споразум би требало да буде понуђен сукобљеним челним представницима Исламске заједнице у Србији и Исламске заједнице Србије – муфтији Муамеру Зукорлићу и реис-ул-улеми Адему Зилкићу, по принципу "узми или остави".

Споразум има 15 тачака којим је предвиђено да ће конституисање нових органа исламске заједнице надгледати шесточлана комисија коју ће сачињавати по два представника Зукорлићеве и Зилкићеве исламске заједнице и по један представник исламских заједница Турске и БиХ, чиме ће бити искључено свако прегласавање, пише лист.

Као најзначајније одреднице споразума истичу се да ће двојици садашњих вјерских поглавара – Зукорлићу и Зилкићу, и њиховим најближим сарадницима, бити забрањено да се кандидују на челне функције у јединственој исламској заједници, да им се забрањује политичко деловање, агитовање за политичке партије, политички скупови у џамијама и да ће исламска заједница у Србији морати да поштује интегритет и суверенитет државе Србије и њене законе.

Врховно тијело јединствене исламске заједнице – Ријасет, биће у Београду.

На овај начин муслимански врховни поглавар у БиХ Мустафа Церић дистанцирао се од муфтије Зукорлића, пише лист. Од раније је познато да Церић претендује на мјесто муфтије Европског исламског центра и да је глас из Србије требало да претегне на његову, а не на страну турског кандидата. Исламска заједница на чијем челу је муфтија Зукорлић требало је да буде језичак на тој ваги.

Стварање јединствене исламске заједнице у Србији требало би да доведе до спуштања тензија и стабилизације односа унутар бошњачког корпуса у Санџаку, где живи највише Бошњака. Са друге стране, укинуће се дупликати у установама и институцијама исламске заједнице