Русија против копнене операције у Либији

Русија је данас саопштила да је против сваке стране копнене операције у Либији и критиковала је западне земље које су најавиле пружање помоћи побуњеницима у борби против снага Моамера Гадафија. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, након разговора са кинеским колегом Јанг Ђијечијем, рекао да је у Савјету безбједности УН одобрена резолуција којом је овлаштена […]

петак, 6 маја, 2011 / 15:01

Русија је данас саопштила да је против сваке стране копнене операције у Либији и критиковала је западне земље које су најавиле пружање помоћи побуњеницима у борби против снага Моамера Гадафија.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, након разговора са кинеским колегом Јанг Ђијечијем, рекао да је у Савјету безбједности УН одобрена резолуција којом је овлаштена војна интервенција у Либији, али и да "директно и недвосмислено" одбацује могућност копнене операције.

"Став Русије остаје у потпуности непромијењен", рекао је Лавров.

Лавров је критиковао контакт групу која се јуче сагласила да успостави невојни фонд за помоћ побуњеницима, упозоравајући њене чланове, међу којима су САД, Француска и Велика Британија, да не покушавају да засијене Савјет безбједности УН.

Шеф руске дипломатије је истакао да "Москва креће од става да су у неформалној контакт групи одговорне државе и да су све ратификовале Повељу УН и да треба да поштују ауторитет Савјета безбједности".

Француски министар спољних послова Алан Жипе изјавио је јуче да би специјални фонд за пружање финансијске помоћи либијским побуњеницима требалои да буде активиран у наредних неколико седмица.

Жипе је рекао да је неопходно обавити још посла да би се замрзнута либијска имовина у иностранству преусмјерила ка побуњеницима.

Мјера замрзавања државног новца у иностранству уведена је како би се пресјекао канал за финансирање снага пуковника Моамера Гадафија.

Жипе је у обраћању на састанку Међународне контакт групе за Либију рекао Русију и остале земље треба укључити у други међународни форум, под именом "Пријатељи Либије".

Француски званичник рекао је да је изненађен чињеницом да УН нису затражиле отварање хуманитарног коридора у Либији, који би требало да обезбјеђују снаге ЕУ.Оставите одговор