Русија представља први електрични авион

Русија ће представити први авион са електричним мотором на аеромитингу МАКС 2021, који ће се одржати од 20. до 25. јула у Жуковском у Московској регији.

недеља, 28 марта, 2021 / 23:38

Ове информације је потврдио замјеник премијера Јуриј Борисов.

"Овај пројект је учињен са Фондом за напредне студије. Електрични авион који ћемо представити заснован је на принципима суперпроводљивости”, додао је Борисов.

Електромотор је дио хибридног демонстратора погонског клопа којег развија руски Централни институт за ваздухопловне моторе (ЦИАМ).

Овај иновативни електрични мотор заснован је на високотемпературним суперпроводницима снаге 500 кW, а испитивања над њим су почела 5. фебруара.

Према ријечима извршног директора ЦИАМ Михаила Гордина, ово је један од најважнијих пројеката у модерном ваздухопловству. Додао је да је коришћење платформе високотемпературне суперпроводљивости (ХТСП) осмишљено да се ријеши низ технолошких проблема с којима се ваздушни саобраћај већ суочава.

Андреј Вавилов, председник Одбора директора Суперокса, истакао је да су руски научници први у свету који су започели тестирање електричног авионског мотора заснованог на ХТСП.

"Развој оваквог пројекта је резултат дугогодишњег истраживања и испитивања. Иза нас је стотине произведених прототипова и десетак тестираних и произведених узорака мотора различитих капацитета”, истакао је Вавилов.

Планирано је да се ова нова технологија користи за дизајнирање мотора и електроенергетских комплекса за потпуно електричне авионе и хеликоптере, пише РТ.Оставите одговор