Издата прва државна обвезница заснована на блокчејн технологији

У Њемачкој је заједно са шест великих банкарских групација из свијета тестирано трговање првом државном обвезницом која је заснована на блокчејн технологији.

недеља, 28 марта, 2021 / 23:43

У Бундесбанци најављују да би ова нова технологија, која омогућава улагачима да купују хартије од вриједности на блокчејну у замјену за новац централне банке, могла да се прошири на цијелу еврозону. И то много прије него што Европска централна банка креира дигитални евро.

Њемачке власти развиле су технологију која омогуц́ава инвеститорима да купују и продају хартије од вредности на блокчејну, у замјену за новац централне банке. На тај начин премошц́ен је јаз између два света која су некада изгледала непомирљива, саопштава Ројтерс.

Приватне и јавне институције широм свијета експериментишу са употребом технологије дистрибуиране главне књиге (ДЛТ), најпознатије по томе што се употребљава за трансакције биткоином и другим криптовалутама, за поравнање трговине званичним новцем.

Бундесбанка, која заједно са Дојче берзом и њемачком владином агенцијом за дуг спроводи овај пројекат, саопштила је да је њено рјешење прво које омогуц́ава онима који продају хартије од вриједности на блокчејну да зараду примају на свој рачун у централној банци.

У Савезној банци Немачке најављују да би ова технологија могла да се прошири на цијелу еврозону, много прије него што Европска централна банка покрене дигитални евро.

"Учесници у пројекту су показали да је могуц́е успоставити технолошки мост између блокчејн технологије и конвенционалних система плац́ања за поравнање хартија од вредности у новцу централне банке, без потребе да централна банка креира дигиталну валуту", истакли су званичници Бундесбанке.

Током тестирања нове технологије, на блокчејну је издата десетогодишња државна обвезница којом је пробно трговало шест банака: Беркли банка, Сити банка, Комерцбанка, ДЗ банка, Голдман сакс и Сосијете женарал банка.