Русија основала институт за истраживање мисли Си Ђи Пинга

Запад је увелико уздрман тим што Кина није забила нож у леђа Русији, од најпроостијег изостанка долара у трговини нафтом и гасом, до војнотехнолошке сарадње која је увелико у току. Ево једно западно виђење.

четвртак, 22 јуна, 2023 / 19:02

Си-изам је у маршу.

Пише: Елена Ђордано, Политико

Русија је успоставила први у историји програм ван Кине за проучавање идеологије кинеског председника Си Ђинпинга, аутократског лидера у Пекингу који држи жестоку контролу над цивилним друштвом и недавно је постао доживотни владар.

Лабораторија за истраживање мисли Си Ђинпинга основана је при великом институту за кинеске студије у Москви, са циљем да истражује Сијеве идеје о економији, спољној и унутрашњој политици, социјалној политици, култури, уметности и идеологији, наводи се на сајту института.

Кина и Си остају међу највећим глобалним савезницима Кремља, чак и након што је у фебруару прошле године почела инвазија Владимира Путина на Украјину.

Центар ће 2025. године објавити серију научних студија како би руске читаоце, укључујући и власти, упознао са Сијевим идејама и њиховим значајем за развој Кине и руско-кинеских односа.

"Свесни смо да данас идеје Си Ђинпинга одређују кинеску политику у многим областима", рекао је Кирил Бабајев, директор Института за Кину и модерну Азију Руске академије наука (ИЦСА РАС), за кинеску новинску агенцију Синхуа у уторак. .

"Морамо веома добро да познајемо и анализирамо идеје Си Ђинпинга, јер је Кина данас наш главни стратешки партнер, наш главни економски партнер. Стога, да би се односи градили најефикасније, наша влада треба да добро разуме шта је идеолошка основа за развој данашње Кине", додао је он.Оставите одговор