Против Јевгенија Пригожина биће подигнута кривична пријава за изазивање оружане побуне

Национални антитерористички комитет Русије (НАК) најавио је покретање кривичног поступка због подстицања на оружану побуну.

субота, јун 24, 2023 / 09:21

То се догодило након што су друштвене мреже повезане са оснивачем Приватног војног предузећа (ПМП) Вагнер, Јевгенијем Пригожином објавиле у његово саопштење да је извшен ракетни напад на један од позадинских кампова ПМП Вагнер, а кружиле су и друге изјаве. НАК је позвао да се зауставе незаконите радње.

"Тужбе које се износе у име Јевгенија Пригожина немају основа. У вези са овим изјавама, ФСБ Русије је покренуо кривични поступак о чињеници позивања на оружану побуну. Захтевамо да се незаконите радње одмах обуставе", наводи се у саопштењу НАК (цитира ТАСС).

У Кривичном законику Руске Федерације, члан 279 "Оружана побуна" предвиђа казну од 12 до 20 година затвора. Такав члан може бити оптужен за организовање оружане побуне или активно учешће у њој ради рушења или насилне промјене уставног поретка Руске Федерације или нарушавања територијалног интегритета Русије. НАК, заузврат, није званично именовао број чланка који је покренут против Пригожина.

У историји модерне Русије по овом члану осуђен је само пензионисани пуковник ГРУ Владимир Квачков.Оставите одговор