Руси у априлу одлучују: Вјера у Бога, брак заједница мушкарца и жене, могућност Путину за још два мандата

Руски уставни суд оцијенио је данас да је закон о уставним амандманима, који омогућава актуелном предсједнику Владимиру Путину да остане на власти још 16 година, у складу са руским уставом.

понедељак, 16 марта, 2020 / 19:34

Закон још мора да буде потврђен на референдуму који је заказан за 22. април.

Уколико половина изашлих на гласање буде гласало „за“ уставне измјене, оне ће ступити на снагу.

Према важећем закону, Путин, који је на власти од 2000. године, не би могао да се кандидује за предсједника 2024. године због ограничења мандата, али уставне измјене би ресетовале број мандата, омогућавајући му да се кандидује за још два шестогодишња мандата.

Захтјев предсједника Русије Владимира Путина да провјери уставност закона о измјенама Устава Руске Федерације стигао је у суботу пред Уставни суд Русије, након што га је он потписао.

Како је саопштила прес-служба Кремља, Путин је у свом захтјеву од Уставног суда, између осталог, затражио да се изјасни о могућности допуне Устава измјенама које омогућавају актуелном предсједнику да учествује на новим предсједничким изборима.

Остале уставне промјене даље јачају улогу предсједника и наглашавају примат руског закона над међународним нормама – одредба која одражава незадовољство Кремља Европским судом за људска права, који више не би могао да доноси пресуде којима се противи судска власт у Москви.

Промјене такође забрањују истополни брак и помињу „вјеру у Бога“ као једну од руских традиционалних вриједности.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор