Није због короне, већ због падобрана: Руско-европски ровер лети на Марс 2022.

Лансирање ровера је било планирано за ову годину, али је ипак потребно више тестирања његових падобрана. Стога рок лансирања до јула и аугуста није изводив.

понедељак, 16 марта, 2020 / 19:20

Европа и Русија су одлучиле да одгоде своју заједничку роботску мисију на Марс за 2022. годину.

"Заједнички смо прихватили савјет да би ласнирање ове године значило жртвовање кључних преосталих тестова. Ово је веома тешка одлука, али је исправна, сигуран сам у то", рекао је генерални директор ЕСА-а Јан Ворнер.

Ово је друго веће одлагање лансирања ровера који је кључни дио мисије ЕгзоМарс, а коју заједнички планирају Европска свемирска агенција (ЕСА) и руска државна свемирска корпорација Роскосмос. Циљ је утврдити да ли је на Марсу икада постојао живот.

Ровер који носи име по познатој хемичарки Росалинд Френклин првобитно је требао бити лансиран 2018. године, али је то одгођено за ову годину због кашњења доставе научног терета. Сада су падобрани задужени за сигурно слијетање ровера на Марс узрок одгађања мисије.

Прошле године су падобрани оштећени у два теста, а један од њих се поцијепао. ЕСА жели још два теста прије мисије, али се они неће обавити довољно брзо како би лансирање на љето било могуће.