21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Руси саставили листу непожељних Американаца, као одговор на исти потез САД

Русија је саставила листу Американаца које Москва сматра одговорним за кршење права руских држављана као одговор на америчке санкције поводом случаја Сергеја Магнитског, објавио је данас руски дневни лист "Комерсант". То је московском листу саопштено из неколико извора. Вашингтон је крајем јула донио одлуку да уведе забрану издавања виза руским званичницима који су на било […]

среда, 10 августа, 2011 / 17:46

Русија је саставила листу Американаца које Москва сматра одговорним за кршење права руских држављана као одговор на америчке санкције поводом случаја Сергеја Магнитског, објавио је данас руски дневни лист "Комерсант".

То је московском листу саопштено из неколико извора.

Вашингтон је крајем јула донио одлуку да уведе забрану издавања виза руским званичницима који су на било који начин могли бити повезани са смрћу правника Сергеја Магнитског који је умро у 37. години у московском истражном затвору.

Русија је тада упозорила да ће увести реципрочне мјере.

Лист наводи да је Москва реципрочно саставила листу и да се на њој налази више десетина Американаца, чији идентитет неће бити објављен.

Ријеч је америчким грађанима за које Москва сматра да су прекршили људска права у погледу руских грађана, међу којима је наводни руски трговац оружјем Виктор Бут, који је затворен у САД, наводи "Комерсант".

На руској листи могли би се наћи представници Америчке агенције за борбу против дроге коју су учествовали у хапшење Виктора Бута, кога у САД оптужују за нелегалну трговину оружјем и Константина Јарошенка, власника авиокомпаније "Роставиа" кога у Америци оптужују за шверц кокаином.

"Листа неће бити јавно објављена. Американци нису објавили своју листу те ни ми нећемо објављивати своју", изјавио је извор познат "Комерсанту".

Магнитски је као адвокат био консултант великог британског инвестиционог фонда "Хермитиџ капитал менаџмент", а оптужен је да је предложио формулу како да руска држава буде преварена.

Он је 11 мјесеци био у затвору под оптужбом да је избјегавао да плаћа порез. Магнитски је преминуо у болници московског затвора 16. новембра 2009. године од срчаних проблема, седам дана након подизања оптужнице