Рогозин: Ускоро ће цијела Русија бити под противракетном куполом

УТИЦАЈНИ потпредсједник Владе Руске Федерације – Дмитриј Рогозин, у чијој директној надлежности су војна наука и војна индустрија земље – изјавио је да ће Руска Федерација врло брзо над собом имати противракетну куполу. Објаснио је да су стручњаци који „кују“ модерно руско наоружање већ предложили Министарству одбране РФ „рационалну варијанту система противракетне одбране који ће, […]

четвртак, 8 јуна, 2017 / 15:26

УТИЦАЈНИ потпредсједник Владе Руске Федерације – Дмитриј Рогозин, у чијој директној надлежности су војна наука и војна индустрија земље – изјавио је да ће Руска Федерација врло брзо над собом имати противракетну куполу.

Објаснио је да су стручњаци који „кују“ модерно руско наоружање већ предложили Министарству одбране РФ „рационалну варијанту система противракетне одбране који ће, као какав непробојни „кишобран“, покрити цијелу Русију.

Према његовим ријечима, „купола“ ће имати и копнену и космичку компоненту, а биће потпуно затворена чим у пуном обиму профункционише Јединствени космички систем Русије.

Претходно је командант Космичких снага РФ – генерал-потпуковник Александар Головко – указао да ће важна етапа према „куполи“ бити увођење у функцију радарске станице нове генерације „Вороњеж-ДМ“, која је монтирана у Краснојарском крају, преузети своје борбено дежурство до краја 2017. године. Јер, та радарска станица гарантовано открива балистичке и хиперсоничне ракете на удаљеностима до 6.000 километра.

Та станица ограничено већ функционише и већ је регистровала шест лансирања интерконтиненталних ракета.

Руски војни врх жели да мрежом нових, високотехнолошких радарских станица за рекордно кратко вријеме успостави компактно радарско поље на свим правцима одбране које могу угрожавати противничке ракете.

Москва посебну пажњу посвећује „затварању кримског правца“. Зато се на полуострву половином јануара појавио зенитни ракетни систем С-400. На позицијама које су поверене гардијском Севастопољско-Феодосијском пуку.

„Купола“ ће се тек појавити, али је угледни амерички лист The National Interest већ објавио да ни један град у свијету није заштићенији ракетама са нуклеарним главама као што је Москва.

Исти лист је објавио: „Најзаштићенији град у свијету уопште није Вашингтон. Није то ни федерални округ САД Колумбија. То је – Москва. Главни град Русије је једини град на планети који се налази под нуклеарним кишобраном“.

The National Interest подсјећа да су САД и СССР, по споразуму из 1972. године, имали право са (до) сто ракета заштите ограничени дио своје територије. Тада су се Американци одлучли да „покрију“ своју у то вријеме главну војну базу Гранд форкс у Сјеверној Дакоти, а Совјетски Савез – да брани Москву са широком околином.

Тако се око Москве појавио систем А-35 чији је задатака да она опстане и у случају нуклеарног рата.

Првобитно је било планирано да се око Москве створе 32 противракетне тачке. Потом је одлучено да се број „тачака“ нешто смањи, али су ракете добиле нуклеарне главе што је још значајно повећало њихову убојитост

Систем је усавршаван и ширен и добио је ознаку А135.. Сада има знатно више од 32 лансиране „тачке“. Јер, има их укупно 100. То јест: Москву штити 100 антиракетних система.