Швеђани селе цијели град, са све зградама!

Најсјевернији шведски град Кируна, који лежи на огромном руднику угља, због опасности да потоне, сели се три километра источније.

четвртак, јун 8, 2017 / 15:12

Ако живите на тлу које је склоно клизиштима, онда имате слику како је становницима најсјевернијег града Шведске – Кируне.

Али, Швеђани не сједе скрштених руку. Овај град лежи на највећем руднику угља у Европи, а зарад безбједности око 18.000 његових становника, почео је процес пресељења цијелог града. Са све кућама, зградама, црквом!

Ок, не баш свим, али поједини објекти биће пресељени такви какви јесу (заједница је гласала и који). Остатак ће бити срушен и поново изграђен на другој локацији.

План је да цијели град буде пресељен три километра на исток, на стабилније земљиште, а прва од неколико историјских кућа је прије неколико дана дислоцирана на „нову адресу“

С обзиром на то да компанија ЛКАБ копа изузетно дубоко у земљу, постоји велики ризик да Кируна, град који је настао још 1900. године, потоне.

Трошкови пресељења и изградње новог града, укључујући и симбол града сат-кула и црква (проглашена за најлјепшу зграду у Шведској 2001. године), биће око милијарду долара, а све финансира компанија ЛКАБ.

Ово није први пут у историји људске цивилизације да се читави градови премјешетају (то је учињено у Хибингу у МИнесоти 20-их година прошлог вијека), али је Кируна свакако највећи град до сада који је почео овај амбициозни процес пресељења.

У међувремену, двојица шведских архитеката су у Кируни направили сауну у облику јајета. Златног јајета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *