Републиканци скинули одговорност са Трампове кампање за „руске гријехе“

Обавјештајни комитет Представничког дома Конгреса САД објавио је да није пронашао никакав доказ сарадње између људи из предсједничке кампање Доналда Трампа и Русије током кампање за изборе 2016.

уторак, март 13, 2018 / 12:54

Републикански чланови комитета су јуче навели да су завршили истрагу о руском мијешању и на једној страни објавли своје главне закључке. Њих су одмах оспорили чланови из редова демократа, који мјесецима тврде да се истрага води тако да се заштити републикански предсједник.

Међу јуче објављеним закључцима, конгресмени су одбацили наводе америчких обавјештајних служби, објављене у јануару 2017, да је руски предсједник Владимир Путин 2016. помагао Трампу против демократске кандидаткиње Хилари Клинтон.

Републиканци су узели у обзир више руских хакерских напада на америчке политичке институције током 2015. и 2016, прије свега путем друштвених мрежа.

Међутим, осудили су „мањакви одговор“ демократске администрације прије избора, и навели да су истражили како су извори из Русије омогућили по Трампа изузетно негативан досије који је финансиран из кампање Хилари Клинтон.На крају, конгресмени су навели и „проблематичне контакте високих званичника обавјештајне заједнице (из времена мандата Барака Обаме) и медија“.

Читав извјештај има више од 150 страна и садржи више од 40 „прелиминарних закључака“ и више од 25 препорука. Данас ће га коментарисати демократе, а комитет ће потом гласати о скидању ознаке тајности с извјештаја, да би он могао бити објављен.

Та истрага није једина коју Конгрес води о Русији. Обавјештајни комитет Сената такође води своју, независну истрагу, али у њој републиканци и демократе сарађују у циљу заједничког извјештаја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *