Република Српска: Хљеб најскупљи у региону

Брашно у Републици Српској појефтинило је за три фенинга, али је хљеб и даље најскупљи у региону. Млинари су потврдили да је тренутно за килограм брашна потребно издвојити 60 фенинга, плус ПДВ, док пекари сматрају да је нижа цијена хљеба могућа тек уколико се устабили садашња цијена. Могућа корекција биће тек свега 10 фенинга. Цијена […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 15:08

Брашно у Републици Српској појефтинило је за три фенинга, али је хљеб и даље најскупљи у региону.

Млинари су потврдили да је тренутно за килограм брашна потребно издвојити 60 фенинга, плус ПДВ, док пекари сматрају да је нижа цијена хљеба могућа тек уколико се устабили садашња цијена.

Могућа корекција биће тек свега 10 фенинга. Цијена хљеба у РС се креће од 1,20 до 1,35 КМ.

Према подацима Савеза синдиката, у септембру је четворочлана породица у РС за прехрану требала издвојити 656,61 КМ и то је 37,52 посто учешћа у потрошачкој корпи чија вриједност је била 1.750 марака.

Истовремено, просјечна исплаћена нетоплата у РС за септембар износила је 807 марака.

Поразно је да се са таквом платом може покрити свега 46,11 посто цијене коштања потрошачке корпе коју израчунава синдикат.

То практично значи да и четверочлане породице у којима два члана раде за просјечне плате у збиру не могу подмирити ни основне потребе.

У најтежој ситуацији су они грађани који раде у гранама у којима се стандардно исплаћују плате значајно ниже од просјека, којима итекао значи да ли је и цијена хљеба коригована након појефтињења цијене пшенице и брашна.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *