Самарас: Нећемо подржати мјере штедње

Вођа грчке конзервативне Нове демократије Антонис Самарас рекао је данас да његова партија неће подржати нове мјере штедње и да треба промијенити различите политике које захтијевају међународни кредитори. "Нећемо гласати за било какве нове мјере штедње", рекао је Самарас на састанку Нове демократије. Самарас каже да неће потписати никакво писмо у којем се обавезује на […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 15:03

Вођа грчке конзервативне Нове демократије Антонис Самарас рекао је данас да његова партија неће подржати нове мјере штедње и да треба промијенити различите политике које захтијевају међународни кредитори.

"Нећемо гласати за било какве нове мјере штедње", рекао је Самарас на састанку Нове демократије.

Самарас каже да неће потписати никакво писмо у којем се обавезује на мјере штедње, као што је тражио комесар ЕУ за економска питања Оли Рен, додајући да је вербална обавеза сасвим довољна.

Нова грчка коалициона влада објелоданиће данас политику на почетку дебате о повјерењу која ће открити да ли ће двије главне ривалске партије сарађивати о реформама и спасити Грчку од банкрота.

Међународни инспектори, познати као тројка, требало је да се састану са представницима нове владе премијера Лукаса Пападемоса, али још није јасно да ли ће до тога доћи.

Већина Грка подржава постављење Пападемоса, али се очекује да ће десетине хиљада људи љути због мјера штедње које трају већ више од годину дана, изаћи на улице у четвртак, 17. новембра, на годишњицу студентског устанка 1973. године када је оборена војна хунта која је владала од 1967. до 1974. године.

То би могло да закомпликује дискусије између "тројке" и нове владе, јер ће протести блокирати центар Атине и могли би да буду највећи протести посљедњих мјесеци.

"Они би могли доћи крајем седмице, али ништа није фиксирано", рекао је Карлос Руиз де Гордехуела, портпарол мисије Европске комисије у Грчкој.

Очекује се да ће нова коалициона влада лако добити повјерење и подршку и социјалистичког ПАСОК-а, збаченог премијера Јоргоса Папандреуа, и опозиционе Нове демократије.

Задатак нове владе је да изађе са новим планом како би увјерила грчке зајмодавце да вриједи другог пакета помоћи од 130 милијарди евра и припреми земљу за изборе почетком 2012. године.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *