Наука фестивалише у Приједору

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, данас је послије Источног Сарајева, Требиња, Бање Луке и Бијељине, отворио први Фестивал науке у Републици Српској и у Приједору. Значај науке за развој сваког друштва, али и комплетне цивилизације, је неупитан, иако наука нажалост веома ријетко добија пажњу шире јавности, првенствено због тога што […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 15:15

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, данас је послије Источног Сарајева, Требиња, Бање Луке и Бијељине, отворио први Фестивал науке у Републици Српској и у Приједору.

Значај науке за развој сваког друштва, али и комплетне цивилизације, је неупитан, иако наука нажалост веома ријетко добија пажњу шире јавности, првенствено због тога што је најчешће тешко разумљива обичном човјеку, рекао је том приликом министар Комић.

„Управо се из тог разлога Министарство науке и технологије Републике Српске одлучило организовати Фестивал науке, на којем не представљамо крајњи домет науке, већ су све демонстрације интерактивне и занимљиве сваком човјеку. Дакле, намјера нам је да науку приближимо грађанима, као и грађане науци, а искрено се надамо да ће баш на овом фестивалу за који желимо да постане традиционална научна манифестација, науку као своју професију одабрати неки нови Никола Тесла или Михајло Пупин“, рекао је министар Комић.

Отварању првог Фестивала науке у Приједору присустваовао је и начелник ове општине Марко Павић, који се у кратком обраћању захвалио министру Комићу што је као једну од ”станица” на путу науке кроз Републику Српску уврстио и општину Приједор.

„Приједор је несумњиво општина која научно-технолошки развој сматра једним од главних приоритета, тако да самим тим испуњава све потребне услове да буде добар домаћин овом изузетно занимљивом фестивалу“, рекао је начелник Павић.

На првом Фестивалу науке у Републици Српској учествује десет факултета из цијеле Српске, а они се посјетиоцима представљају са преко 40 различитих демонстрација.

Од бројних занимљивих демонстрација које су се могле видјети на Фестивалу науке, највише пажње посјетилаца је привукла тзв. ”ерупција вулкана” и ”грмљавина из епрувете” Технолошког факултета из Бање Луке, доказивање етанола као фалсификата етерских уља одсјека Фармације Медицинскоф факултета из Бање Луке, као и роботизовано возило са аутономним управљањем Електротехничког факултета из Бање Луке.

Фестивал науке ће, осим у Источном Сарајеву, Требињу, Бањој Луци, Бијељини и Приједору, бити одржан и у Добоју (сриједа, 16.11.), а у четвртак, 17. новембра ће у Банском двору у Бањој Луци бити одржана Свечана академија првог Фестивала науке у Републици Српској.Оставите одговор