Рено продаје акције Волвоа

ПАРИЗ, – Компанија „Рено”, други највећи француски произвођач аутомобила, одлучио је да прода 14,9 процената својих акција у компанији „Волво камиони. Укупна вриједност тог пакета акција је 3,15 милијарде евра (4,4 милијарде долара), а трансакција ће се обавити како би се искористио скок вриједности дионица познате шведске робне марке за отплату властитог дуга. „Реноу”, који […]

петак, октобар 8, 2010 / 12:33

ПАРИЗ, – Компанија „Рено”, други највећи француски произвођач аутомобила, одлучио је да прода 14,9 процената својих акција у компанији „Волво камиони.

Укупна вриједност тог пакета акција је 3,15 милијарде евра (4,4 милијарде долара), а трансакција ће се обавити

како би се искористио скок вриједности дионица познате шведске робне марке за отплату властитог дуга.

„Реноу”, који ће са преосталим удјелом од 6,8 одсто у акцијском капиталу и даље остати највећи акционар „Волвоа”, продаја ће помоћи да испуни план смањења задужености испод три милијарде евра, са садашњих 4,6 милијарди.

Француска компанија тренутно има 21,7 одсто акција у „Волвоу” и њихову продају је могуће очекивати, јер је фирма увијек заступала став да тај њен удио нема „стратешки карактер”.

Вриедност дијела који ће се продавати према тренутној тржишној цијени је 29 милијарди шведских круна (3,15 милијарди евра).

„Рено” ће понудити његових 302,9 милиона акција Б- класе у приватне пласмане. Акције ће се продавати за по 92,5 до 94 шведске круне, према условима који су прослијеђени могућим улагачима.

Утврђена цијена тих акција је за 3,1 одсто мања од цијене које су дионице „Волвоа” имале прекључе на затварању берзе у Стокхолму.

Аналитичари процјењују да ће „Рено” постићи позитиван резултат, после раста поруџбина за комерцијалним возилима шведске компаније, са сједиштем у Гетеборгу и ривалских фирми „Дајмлер” и „Сканија”, чија је зарада премашила очекивања аналитичара, или повећала њихове изгледе за раст профита.

Акције „Волвоа” порасле су 57 процената у последњих 12 мјесеци, а „Реноа” 15 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *