Џeндер центар: Грађани су тужили ЦХП због плаката

Џендер центру – Центру за једнакост и равноправност полова Републике Српске обратило се неколико грађана притужбом на рекламу „НИСАМ ПРОСТИТУТКА – мој глас није на продају“, урађену од стране Центра за хуману политику у циљу предизборне кампање. На тај начин рекламним садржајем је прекршен члан 21. став 2. Закона о равноправности полова у Босни и […]

петак, октобар 8, 2010 / 14:11

Џендер центру – Центру за једнакост и равноправност полова Републике Српске обратило се неколико грађана притужбом на рекламу „НИСАМ ПРОСТИТУТКА – мој глас није на продају“, урађену од стране Центра за хуману политику у циљу предизборне кампање.

На тај начин рекламним садржајем је прекршен члан 21. став 2. Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини („Службени гласник Босне и Херцеговине“ број 32/10 – пречишћен текст).

Такође, желимо нагласити да сексистички стереотипи нису безопасни. Они су сувише често тривијализовани и толерисани под барјаком слободе изражавања. Утицај сексистичких стереотипа на формирање јавног мњења, нарочито међу младима, је катастрофалан: они перпетуирају поједностављену, непромјенљиву и карикатуралну слику жена и мушкараца, легитимишући свакодневни сексизам и дискриминаторне праксе и могу омогућити и озаконити употребу родно заснованог насиља. Као такви, сексистички стереотипи су средства дискриминације и обавеза је свих да раде на њиховом укидању.

Овом приликом подсјећамо јавност на сљедеће стандарде који забрањују и санкционишу оваква кршења права:

-Закон о равноправности полова у Босни и Херцеговини – пречишћени текст, члан 21. Медији, став 2: Забрањено је јавно приказивање и представљање било којег лица на увредљив, омаловажавајући или понижавајући начин, с обзиром на пол.

-Резолуција Савјета Европе 1751 (2010) и Препорука 1931 (2010) које се односе на сузбијање сексистичких стереотипа у медијском приказивању, у којима се наводи да се жене приказују на понижавајући, деградирајући и сексистички начин у јавности, чиме се понижава и угрожава достојанство жена.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *